Alkotmányellenes a különnyugdíjakat eltörlő törvény

Alkotmánysértőnek bizonyult, és így nem léphet hatályba a különnyugdíjak eltörléséről rendelkező törvény, amelyet januárban ellenszavazat nélkül fogadott el a képviselőház.

Az alkotmánybíróság erről – az ombudsman és a legfelsőbb bíróság óvásának egyhangúlag helyt adva – szerdán hozott határozatot. Ez azt jelenti, hogy megmarad a bírák, ügyészek, pénzügyőrök, pilóták, parlamenti képviselők, szenátorok és diplomaták különnyugdíja, amelynek mértékét nem járulékbefizetéseik, hanem az illető ágazat számára hozott speciális jogszabályok alapján határozták meg.

Az alkotmánybíróság döntése aligha lepi meg a törvényhozókat. A taláros testület már 2010-ben is megakadályozta a bírák és ügyészek szolgálati nyugdíjának eltörlését. A törvénytervezet januári megszavazása előtt több képviselő is aggályát fejezte ki, hogy a szerzett jogok eltörlése alkotmányellenesnek fog bizonyulni, a plénum azonban elvetette a tervezet szakbizottsági újratárgyalását, hogy a képviselők mielőbb elfogadhassák a „szemtelenül magas” különnyugdíjak – egy részének – eltörléséről szóló törvényt.

A különnyugdíjak ügye központi témának számított a koronavírus-járvány előtt: a pártok egymásra licitálva próbáltak politikai hasznot húzni abból, hogy az emberek többsége által méltánytalannak tartott extra juttatások eltörlését szorgalmazták, illetve egymást vádolták a kiváltságosok védelmével. A fegyveres testületek szolgálati nyugdíját mindazonáltal a törvényhozók nem próbálták meg eltörölni.

Az országos nyugdíjpénztár szerint 2019 végén 3 878 volt bíró és ügyész kapott átlagosan 18 716 lejes, 840 volt diplomata átlagosan 5 538 lejes, 792 volt parlamenti tisztviselő átlagosan 4 547 lejes, 1 440 volt pilóta átlagosan 10 891 lejes, 609 volt pénzügyőr átlagosan 7 800 lejes és 1 800 bírósági jegyző átlagosan 4 439 lejes különnyugdíjat. Az aktív szolgálattól visszavonult több mint 178 ezer katona, belügyi alkalmazott közül mintegy 40 ezren kapnak 6 000 lejt meghaladó juttatást. Románia tavaly 9 milliárd lejt fordított a különnyugdíjakra.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?