Magyarázatot vár a hírszerzés vezetőjétől a parlamenti felügyelőbizottság Iohannis uszítása miatt

A jövő hétre jelentést kell tennie a Román Hírszerző Szolgálatnak (SRI) arról, hogy tájékoztatta-e Klaus Iohannist olyan információkról, amelyek alapján az államfő Székelyföld automómistatútmának törvénytervezete kapcsán azt mondta, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) „az RMDSZ-szel kötött titkos egyezség” alapján, illetve Orbán Viktor magyar miniszterelnök „ígéretéért cserében odaadta Erdélyt a magyaroknak”.

A SRI azt követően kell kifejtse álláspontját e kérdésben, hogy a szenátus és a képviselőház közös felügyelőbizottsága így döntött kedd délutáni ülésén. Csoma Botond RMDSZ-es parlamenti képviselő, a szakbizottság titkárának javaslatára pedig a május 15-ét követő héten Eduard Hellvig SRI-igazgatónak is meg kell jelennie a testület előtt, hogy magyarázatot adjon arra, átadott-e erre vonatkozó információkat Iohannisnak, amire az elnök „ezt a rendkívül súlyos kijelentését alapozta” – nyilatkozta a Kolozs megyei törvényhozó a Maszolnak.

Csoma Botond javaslatát a nyolctagú testület 5:3 arányban megszavazta; a Nemzeti Liberális Párt (PNL) – melynek Iohannis korábban elnöke volt, és amelynek támogatásával nyert tavaly újabb államfői mandátumot – két képviselője és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) által delegált tag ellene szavazott.

„A liberálisok álláspontja nem lepett meg, tudtam, hogy mindent meg fognak tenni Iohannis védelmében: olyasmiket mondtak, hogy ez nem a bizottság hatáskörébe tartozik, vagy a szabályzatnak ellentmond az, hogy ebben a témában behívjuk a hírszerzés igazgatóját, holott a bizottság igenis behívhatja. Különösen, hogy az államfő Romániában a legtájékozottabb ember, és precedens nélküli az, hogy egy hivatalban lévő államfő olyat mondjon, hogy a képviselőház elnöke, egy magas rangú állami tisztségviselő arról tárgyal az RMDSZ-szel és Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel. Ez egy nagyon súlyos vád" – mondta Csoma Botond.

A képviselő szerint viszont indokolt „a hírszerzéssel is tisztázni ezt a kérdést”, mert az államfő kijelentése indulatokat gerjesztett a magyar közösség ellen, mind „ahogy a magyar nyelvet használta", mind tartalmilag. „Azt sugallta, hogy a magyarok még mindig abban spekulálnak, hogy elvegyék Romániától Erdélyt, tehát van egy összeesküvés a Szociáldemokrata Párt, az RMDSZ és Orbán Viktor között Románia ellen” – idézte fel. 

Az USR Iohannis és a SRI felelőssége helyett a „magyar revizionizmust” firtatta

Csoma Botond szerint a PNL-s bizottsági tagok attitűdje nem lepte meg, de annál inkább furcsállta az USR-s képviselő magatartását, különösképp azután, hogy Dan Barna, a párt elnöke azt mondta Iohannisról az ominózus nyilatkozat után, hogy rálépett a Corneliu Vadim Tudor által kitaposott útra, és nacionalista álhírekkel próbálja kelteni a feszültséget a románok és a magyarok között.

„Ennek ellenére az USR képviselője is azt mondta, hogy nem kellene behívni a SRI igazgatóját, sőt ködösíteni kezdett, hogy nem azt kellene vizsgálni, mire alapozta az államfő a kijelentését, hanem azt, hogy a magyar kormány milyen revizionista szervezeteket támogat Erdélyben, mert ő úgy tudja, hogy Trianon óta ez állampolitika Magyarországon – ezt mondta szó szerint" – részletezte a bizottsági ülésen elhangzottakat az RMDSZ-es honatya, hozzátéve, hogy visszautasította ezt az érvelést, és elmondta, hogy az autonómia-törekvés nem jelent revizionizmust.

Az USR-s tag – bizonyos Lucian Stanciu-Viziteu – szerint azt is meg kellene vizsgálni, „hogy az RMDSZ milyen kapcsolatban áll különböző revizionista szervezetekkel”, de a román politikus Csoma kérésére egyetlen ilyen szervezetet sem tudott megnevezni. Az RMDSZ-es képviselő leszögezte: a parlamenti felügyelőbizottság döntése kötelező a SRI igazgatójára nézve, és eddig még a hírszerzés egyetlen korábbi vezetője sem vonta ki magát a meghallgatás alól.

A falopások ügyében is kikérdezik a SRI igazgatóját

Szintén Csoma Botond javaslatára a koronavírus-járvány ellen elrendelt szükségállapot idején megnövekedett illegális fakitermeléssel kapcsolatban is válaszokat kell mejd adnia Eduard Hellwig SRI-igazgatónak – döntötte el a bizottság szintén 5:3-as szavazataránnyal. Az RMDSZ-es képviselő szerint különböző környezetvédő szervezetek jelezték a sajtóban – felvételekkel alátámasztva –, hogy a szükségállapot idején lankadt a hatóságok figyelme, míg a fatolvajok fokoztát a „tempót". A környezetvédelmi miniszter álhíreknek nevezte a megjelenteket. „Javasoltam, hogy erről is kérdezzük meg a SRI vezetőjét, és érdekes módon a PNL-s és USR-s tagok ezt se szavazták meg, pedig a környezetet védeni kéne magyaroknak és románoknak egyaránt" – mondta Csoma.

(Nyitókép: Klaus Iohannis elnök és Eduard Hellvig SRI-igazgató | Fotó: Agerpres)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?