Iohannis a Kövesi-ügyről: az alkotmánybíróság sürgős reformjára van szükség

Bebizonyosodott, hogy az alkotmánybíróság sürgős reformjára van szükség – jelentette ki Klaus Iohannis államfő kedd délután, reagálva az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) keddi ítéletére, amellyel Laura Codruţa Kövesinek adott igazat a volt román korrupcióellenes főügyész leváltásának ügyében.

Az időközben európai főügyésszé választott Laura Codruța Kövesi 2018 decemberében fordult panaszával a testülethez, mert szerinte sérültek a jogai akkor, amikor az alkotmánybíróság 2018. májusi döntésével eltávolították tisztségéből.

Iohannis úgy kommentálta ezt a döntést, hogy az alkotmánybíróság megújulására van szükség, de „sajnos ez nem lehetséges a parlament jelenlegi összetétele idején”, mert szerinte a a taláros testület a szociáldemokrata párti (PSD) törvényhozói többség politikai alárendeltje. „Bízom a választók józanságában, hogy a szavazataikkal büntetik majd ezért a volt kormánypártot” – fejtette ki az elnök.

„Az EJEB úgy ítélte meg, hogy Kövesi alapvető jogai sérültek, amikor az alkotmánybíróság úgy döntött, hogy leváltja őt az Országos Korrupcióellenes Ügyészség főügyészi tisztségéből. Az alapvető emberi jogok átívelik az állam határait. Az alkotmánybíróság annak idején egy rossz emlékű igazságügyi miniszter javaslatára úgy döntött, hogy leváltja Kövesit tisztségéből, figyelmen kívül hagyva minden érvemet, beleértve azt az érvemet is, hogy lábbal tiporják Kövesi szabad igazságszolgáltatáshoz való jogát. Az EJEB mai döntése precedens nélküli, mert éppen arra a hatóságra vonatkozik, amely kezeskedik az alkotmányosság mindenek feletti betartásáért. Ezért ez a döntés nem maradhat következmények nélkül” – mondta Iohannis.

Az államfő szerint ezzel jelentősen csorbult az alkotmánybíróság hitele, amely már korábbi döntések miatt is többször meggyengült. „Az alkotmánybíróság a román állami hatóságok összességébe tartozik, és neki is tiszteletben kell tartania az alkotmányt” – szögezte le Iohannis, hozzátéve, hogy a taláros testületnek azonnal felül kell vizsgálnia a Kövesi menesztésére vonatkozó döntését, de más döntéseit is.

A 2016-os parlamenti választásokat fölényesen megnyerő, szövetségesei révén a parlamentben jelenleg is többséggel rendelkező, tavaly őszig kormányon lévő PSD átfogó igazságügyi reformot kezdeményezett, azt állítva, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) a titkosszolgálatok befolyása alá került, és politikai tisztogatást végez a korrupcióellenes harc ürügyén. A politikusok százait börtönbe juttató DNA „lefejezésével" a PSD 2018-ban még fontos jelképes győzelmet aratott a főügyész munkájával elégedett államfő felett. Iohannisnak azonban éppen azáltal sikerült újabb mandátumot szereznie a tavalyi elnökválasztáson, és győzelemre segítenie a jobboldalt az európai parlamenti választásokon, hogy a civil tüntetők korrupcióellenes jelszavait tűzte zászlajára, és az igazságszolgáltatás függetlenségének őreként valóságos keresztes hadjáratot indított a PSD ellen.

Iohannis kifejtette: a 2019-es referendum során a román állampolgárok kinyilvánították arra vonatkozó véleményüket, hogy módosítani kell az alkotmánybíróság hatáskörén. Az EJEB mai döntése még inkább megerősíti, hogy nagy szükség van az alkotmánybíróság reformjára – húzta alá az elnök.

Orban: az alkotmánybíróság kompromittálta magát

Ludovic Orban miniszterelnök szerint a Laura Codruţa Kövesi ügyében született EJEB-döntés arra utal, hogy felül kell vizsgálni az alkotmánybíróság működésének módját. Az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) keddi döntését kommentálva a kormányfő rámutatott, ez azt igazolja, hogy az alkotmánybíróság „nem az alaptörvényt szem előtt tartó megfontolások alapján" hozza meg a döntéseket, Laura Codruţa Kövesi ügyében szubjektív, a PSD és volt elnöke, Liviu Dragnea akkori befolyása által jelentősen meghatározott szempontok alapján határoztak.

„Politikai szinten tabutémának minősültek az alkotmánybíróság döntései, hogy ne sérüljön a román állam egyik alapvető intézményének hitele, kötelező módon tiszteletben tartottuk a határozatokat, ha olykor igazságtalannak is véltük ezeket. De lám, az alkotmánybíróság kompromittálta magát saját a döntéseivel, amelyek sértik az Emberi Jogok Európai Egyezményét. Ez a tény súlyosan rontja az állam egyik legjelentősebb intézményének hitelét, és ezért az alkotmánybírák tehetők felelőssé, akik úgy határoztak, hogy dönthetnek Románia elnöke helyében" – fogalmazott Orban.

A miniszterelnök szerint nem ez volt a taláros testület egyetlen vitatható határozata. Úgy vélte, az alkotmánybíróságnak el kell ismernie a hibáját, ugyanakkor meggyőződése, hogy felül kell vizsgálni a testület működésének módját, hogy elkerülhetők legyenek a hasonló „kisiklások". „Romániának hiteles alkotmánybíróságra van szüksége, nem egy, a PSD-vel állandó cinkosságban álló egyének alkotta csoportosulásra" – tette hozzá.

A kormányfő szerint a PSD is felelőssé tehető azért, hogy az EJEB elmarasztalta Romániát, és úgy véli, távozniuk kell a politikai színtérről mindazoknak, akik a jogállamiság és az igazságügyi rendszer függetlensége ellen foglaltak állást.

Dorneanu: nem az alkotmánybíróságot marasztalták el

Semmiféle kritikát nem kapott az alkotmánybíróság, és ezt észre kell vennie annak, aki objektíven és pártatlanul elemzi az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) által hozott határozatot – jelentette ki Valer Dorneanu alkotmánybírósági elnök.

„Arra kérek mindenkit, aki objektíven akarja elemezni az EJEB döntését, hogy vegye észre: nem az alkotmánybíróságot támadta meg Kövesi asszony, nem mi szerepeltünk ott másik félként. Aki objektíven és pártatlanul olvassa az EJEB döntését, az látni fogja, hogy semmiféle kritikát nem kapott sem az alkotmánybíróság, sem az alkotmánybíróság tevékenysége” – nyilatkozta Dorneanu.

A taláros testület elnöke szerint az EJEB döntése alapját az Emberi Jogok Egyezményének két cikkelye szolgáltatta, ezekre hivatkozott Kövesi is, amikor megfogalmazta beadványát. Ezek azonban „egészen másra vonatkoznak” – vélekedett. „Aki el akar mélyülni ennek tanulmányozásában, az olvassa el figyelmesen és objektíven a beadványt, valamint a határozatot” – tette hozzá.

PSD-szóvivő: nem vagyunk hibásak

Az EJEB Kövesit érintő döntése egy eljárást marasztalt el, a Szociáldemokrata Pártot (PSD) nem terheli semmiféle felelősség ebben az ügyben – vélte Lucian Romaşcanu, a párt sajtószóvivője. „Az igazságszolgáltatás döntéseit nem kommentáljuk, az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntését pedig végképp nem. A bírósági döntéseket alkalmazni kell" – nyilatkozta.

„A PSD nem hibás ebben az ügyben. Az EJEB azt kifogásolja, hogy Kövesi nem támadhatta meg az igazságügyi miniszter jelentését, amelyben az a menesztését javasolta az államfőnek. Az EJEB-döntés egy, az emberi jogokat és szabadságokat érintő eljárást marasztal el és nincs helyreállító hatása, tehát nem kell visszahelyezni tisztségébe Kövesit" – mondta. Hozzátette, az alkotmánybíráknak és a szakértőknek megoldást kell találniuk az EJEB-döntésben jelzett problémára, hogy többé ne fordulhassanak elő hasonló esetek.

(Nyitókép: Iohannis és Kövesi egy 2017-es felvételen | Fotó: Agerpres) 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?