Hat éve Iohannis még ostorozta az Erdély elszakításával ijesztgető politikusokat

Panaszt tett hétfőn Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvivő elnöke az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD) Klaus Iohannis államelnök ellen a Székelyföld autonómiastatútumának törvénytervezete kapcsán tett, a szociáldemokraták és az RMDSZ közötti „titkos megállapodásra” vonatkozó kijelentései miatt.

Ciolacu, aki egyben a képviselőház elnöke is, Facebook-bejegyzésében felidezte Klaus Iohannisnak egy 2014-es tévéinterjúját, amikor az akkor még nemzeti liberális párti (PNL) államfőjelölt azt mondta: „Hogy is képes valaki azt mondani a nyilvánosság előtt, hogy valaki el akarja szakítani Erdélyt, vagy összeugrasztani az erdélyieket az olténiaiakkal? Ezek kreténségek. Ilyesmit nem szabad mondani.”

„Mindezek ellenére Iohannis ezt mondta 2020-ban, kétségbeesett igyekezetében, hogy leplezze az általa vezetett kormány inkompetenciáját, konkrét megoldások nyújtására való képtelenségét, korrupcióját. Emiatt panaszt tettem ma Klaus Iohannis ellen az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál. Az államfőnek felelnie kell a súlyos vádakért, amelyeket gyűlöletkeltés céljával tett, anélkül, hogy a legkisebb bizonyítéka is lett volna ezekre” – írta Ciolacu Facebook-bejegyzésében.

A CNCD-hez benyújtott panaszban foglaltak szerint Iohannis diszkriminatív és gyűlöletkeltésre alkalmas vádakkal illette a PSD-t, anélkül, hogy dokumentumokkal vagy más bizonyítékokkal támasztotta volna alá állítását, miszerint „a nagy PSD azért harcol a parlamenti titkos irodákban, hogy adja át Erdélyt a magyaroknak”, illetve, hogy Iohannis feltette a kérdést, hogy „vajon mit ígért cserébe Orbán Viktor Budapestről?”.

Ciolacu szerint „annál is súlyosabb” ez a kijelentés, mivel éppen maga Iohannis fogalmazott úgy egy 2014-es tv-műsorban, hogy az „Erdély elidegenítésére” vonatkozó nyilatkozatok teljességgel hamisak, idejétmúltak és veszélyesek. A PSD szerint az államfő nyilatkozata egyértelműen manipulatív célzatú, azt akarja sugallni, hogy a szociáldemokrata párt a román állam integritására, Románia függetlenségére és szuverenitására tör az Orbán Viktor vezette budapesti kormánnyal közösen.

„Iohannis súlyosan sérti mind a román állampolgárokat, mind a magyar nemzetiségű lakosokat, gyűlöletet, széthúzást és etnikumközi feszültségeket szít. Ez azonban nem az első alkalom. Klaus Iohannis az utóbbi időszakban egyre gyakrabban tanúsított intoleráns, lejárató és diszkriminatív magatartást a PSD tagjai, szimpatizánsai és általában véve a baloldali választókkal szemben” – fogalmaznak a dokumentumban.

(Nyitókép: Marcel Ciolacu | Fotó: Agerpres)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?