FRISSÍTVE - Kelemen videón is üzent a „hisztérikusan nyilatkozó” Johannisnak

FRISSÍTVE - A Nagy-Románia Párt politikáját idéző erőszakos és veszélyes, államfőhöz méltatlan üzenete volt Klaus Johannisnak – reagált Kelemen Hunor az államelnök televíziós beszédére, amelyben a parlament alsóházában hallgatólagosan elfogadott autonómiatervezet kapcsán kijelentette: a PSD titokban odaadta a magyaroknak Erdélyt. Az RMDSZ elnöke a Facebook-oldalán egy videóüzenetet is közzétett.

Mint írtuk, az államfő a PSD és az RMDSZ közti titkos megállapodás eredményének nevezte a tervezetet. A „Bună ziua, dragi români! (Jó napot kívánok, kedves románok!)” bevett szófordulatát követően azt mondta magyarul: „Jó napot kívánok, PSD!”, magyar hangsúllyal is ejtve a Szociáldemokrata Párt nevét. 

Az RMDSZ elnöke állásfoglalásában közölte: Klaus Johannis hisztérikus, államelnökhöz méltatlan nyilatkozatot tett, ami a Nagy-Románia Párt erőszakos és veszélyes politikájára emlékeztet, miszerint a magyarok elveszik Erdélyt. Úgy vélte, az elmúlt 30 év példátlan megnyilvánulásának voltunk tanúi, „az elnöki palota mikrofonjától zúg a félretájékoztatás és a magyarok elleni gyűlöletkeltés”.

Hozzátette, az RMDSZ határozottan elutasítja ezt a fajta beszédet és a gyűlöletkeltést. A szövetség bocsánatkérésre szólította fel az államfőt.

Utóbb Kelemen Hunor videónyilatkozatban üzent az államfőnek. "Reméljük, hogy miután sikerült megvédenie Romániát és Erdélyt a magyaroktól, lesz ideje foglalkozni azzal is, hogy az embereknek legyen munkája, legyen ahova dolgozni menniük, hogy a vállalkozások ne menjenek csődbe. Mert most ez lenne az Ön legfontosabb feladata!" – jelentette ki az RMDSZ elnöke.

„Határozottan abba a helyzetbe érkeztünk, amikor Johannisnak elgurultak a pirulái” – írta Korodi Attila Facebook-bejegyzésben, jelezvén: vállalja kijelentését. A parlamenti képviselő rámutatott: ilyen hangnemben csak Vadim Tudor beszélt, Johannis a szász-német közösség tagjaként megfogalmazásával egy másik nemzeti közösséget, a romániai magyarokat stigmatizálta.  Értékelése szerint „egyre gyengébb és kaotikusabb az állam válasza a krízishelyzetre, és így jól jön a figyelemelterelés a saját problémáikról”.

Kapcsolódók

Kimaradt?