Belföld

 • Tőkésék felé is nyitottak Mesterházy Attiláék

  A Tőkés László által védnökölt Erdélyi Magyar Néppárttal is konzultálna nemzetpolitikai programjáról a Magyar Szocialista Párt, ha az EMNP-ben létezik erre irányuló fogadókészség – jelentette ki a maszol.ro-nak adott interjúban Mesterházy Attila. Az MSZP elnöke Kolozsváron tartott előadása után nyilatkozott lapunknak.
 • Összefognak a kovásznai választásokon a román pártok

  Összefogással próbálnak polgármesteri tisztséget szerezni Kovásznán a román pártok. A háromszéki fürdővárosban egy közös, független jelöltet támogatnak a polgármesteri tisztség elnyeréséért.
 • Băsescu elutasította a főügyészi kinevezéseket

  Elutasította az igazságügyi miniszter által javasolt személyeket a legfőbb ügyészi és a korrupcióellenes főügyészi posztra Traian Băsescu államfő - derült ki pénteken az elnöki hivatal közleményéből.
 • A székely zászló kitűzését kéri Tamás Sándor tanácselnök

  Valamennyi településen tűzzék ki a polgármesteri hivatal homlokzatára a székely zászlót a Sepsiszentgyörgy és Kézdivásárhely körül elhelyezkedő települések – kérte Tamás Sándor, Kovászna megye önkormányzatának elnöke a polgármestereket.
 • Mégsem változik a honatyák mentelmi jogának szabályozása?

  Visszavonná Eugen Nicolicea képviselő azokat a sokat bírált törvénymódosító javaslatait (http://maszol.ro/index.php/belfold/7460-betoneros-mentelmi-joguk-lesz-a-honatyaknak), amelyek – kritikusai szerint – újabb akadályokat gördítenek esetleges bírósági felelősségre vonásuk elé. Ezt a politikus pénteken jelentette ki, miután a kormányzó Szociál-Liberális Szövetségen (USL) belül is vitát okoztak az indítványai.
 • Lázasan dolgozik a kormány Románia régiósításán

  A Szociáldemokrata Párt (PSD) „helyi báróinak" nevezett megyei tanácselnökök és polgármesterek bevonásával, Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes koordinálásával készül a kormány tervezete Románia új közigazgatási felosztásáról – írta pénteken a Gandul.
 • Betonerős mentelmi joguk lesz a honatyáknak?

  Úgy módosítanák a kormánypártok a képviselők és szenátorok jogállását szabályozó törvényt, hogy ezentúl szinte lehetetlen lesz őrizetbe venni vagy letartóztatni a parlament tagjait – szivárgott ki csütörtökön a médiába.
 • Markó Béla: túl kell lépnünk bizonyos tabukon

  A nemzetpolitika csak akkor hatékony, ha minden ebben érdekelt politikai erő összefog – jelentette ki Markó Béla volt szövetségi elnök szerda este azon a kolozsvári fórumon, amelyen Mesterházy Attila, az MSZP elnöke a nagy nyilvánosság előtt is bemutatta pártja nemzetpolitikai programját.
 • Az MSZP elnökségét fogadták az RMDSZ vezetői Kolozsváron

  A Romániai Magyar Demokrata Szövetség kolozsvári székházában fogadta Kelemen Hunor szövetségi elnök a Magyar Szocialista Párt elnökségét. A kétoldalú találkozón jelen volt Borbély László politikai alelnök, Bíró Rozália, a Szövetségi Képviselők Tanácsának elnöke, Kovács Péter főtitkár és a helyettesei. Az MSZP küldöttségét Mesterházy Attila elnök vezette – tájékoztatott csütörtökön az RMDSZ sajtóirodája.
 • Niculescu Tóni lesz Románia müncheni főkonzulja

  Niculescu Tóni volt külügyi államtitkár kerül februártól Románia müncheni külképviseletének élére. A hivatásos diplomatától megtudtuk: főkonzuli kinevezése már tavaly megjelent a Hivatalos Közlönyben, a német fél pedig decemberben bólintott rá arra, hogy megkezdhesse küldetését.
 • Bocsánatot kérni jött Erdélybe Mesterházy Attila

  Mesterházy Attila, az MSZP elnöke szerdán Kolozsváron bocsánatot kért a határon túli magyaroktól azért, hogy 2004. december 5-i népszavazáson „egy rosszul feltett kérdésre rossz választ adtak". A politikus elhárította a maszol.ro-nak azt a felvetését, hogy a gesztust szavazatszerzés reményében tette.
 • Frunda György: ugyanaz vagyok, aki voltam

  Románia nemzetállamiságának alkotmányba foglalása szimbolikus, nem fedi a valóságot, és nincsenek sem politikai, sem jogi következményei – jelentette ki a maszol-ro-nak adott interjúban Frunda György, a kormányfő tiszteletbeli kisebbségügyi tanácsosa. Az RMDSZ volt szenátorát új szerepköréről kérdeztük.
 • Háromszéki prefektus: nem diszkriminál a hivatal honlapja

  A háromszéki prefektus képtelenségnek tartja az Országos Diszkriminációs Tanács (CNCD) határozatát, amely kimondja, hogy diszkriminál a Kovászna megyei kormányhivatal honlapja, mert a közérdekű információk többségét csak román nyelven közli. Codrin Munteanu a maszol.ro-nak elmondta: megóvta a fellebbviteli bíróságon a határozatot.
 • Ponta: január 23-án küldjük át a büdzsét a parlamentnek

  Politikai felhatalmazást kapott a Szociál-liberális Szövetség (USL) vezetőségétől Victor Ponta kormányfő arra, hogy szerdától hivatalos tárgyalásokat folytasson a Nemzetközi Valutaalap (IMF), a Világbank és az Európai Bizottság (EB) küldöttségével. A koalíciós pártok hét eleji tanácskozása után a miniszterelnök azt is elmondta, hogy a 2013-as költségvetés-tervezetet várhatóan január 23-i ülésén fogadja el a kabinet és azonnal továbbítja a parlamentnek.
 • Visszavonta semmisségi folyamodványát Adrian Năstase

  Visszavonta hétfőn semmisségi folyamodványát a kétéves börtönbüntetését töltő Adrian Năstase. Ebben a politikus az ellene szóló ítélet megsemmisítését kérte.
 • A jobboldal elnökjelöltje lesz Cristian Diaconescu?

  Cristian Diaconescu volt külügyminiszter, az államfő tanácsosa a jobboldali erők elnökjelöltje lehet a 2014-es választásokon – nyilatkozták a Newsinnek a Demokrata Liberális Párthoz (PDL) közel álló források. Jelölését állítólag nemcsak Traian Băsescu, hanem Vasile Blaga, a PDL elnöke is támogatja.
 • A fészbuk dzsenerésönnek is üzenne az RMDSZ

  Az RMDSZ és általában a politikum a „fészbuk dzsenerésönt” nem tudja meggyőzően megszólítani – jelentette ki a maszol.ro-nak Kovács Péter főtitkár, akit a magyar érdekvédelmi szervezet idénre meghirdetett megújulásáról kérdeztünk. A szövetség új alapokra helyezése a májusi kongresszus feladata lesz.
 • Két kormányzási feltételt is szabott Antonescu az RMDSZ-nek

  Újabb részleteket árult el péntek este Crin Antonescu, a Szociál-Liberális Szövetség (USL) liberális társelnöke az USL és az RMDSZ közötti tavaly októberi megállapodás és a decemberi koalíciós tárgyalás hátteréről.
 • Stolojan ízekre tépte Victor Pontáék költségvetését

  Keményen bírálta és a kleptokrácia költségvetésének nevezte Theodor Stolojan a Victor Ponta kormányfő által csütörtök este bemutatott 2013-as büdzsétervezet. A Demokrata Liberális Párt európai parlamenti képviselője szerint a miniszterelnöknek fogalma sincs, mire alapozza az ismertetett adatokat, és megoldásokat sem kínált a polgárok gondjaira.
 • Nyílt háború az ügyészek és a kormány között

  Kendőzetlenül bírálta csütörtök este a Digi24 televízióban az eddig diplomatikus magatartásáról ismert Daniel Morar az igazságügyi minisztert és a kormányfőt. A korrupcióellenes ügyészség (DNA) volt vezetője jelenleg a vádhatóságot irányítja Laura Codruta Kövesi volt országos főügyész utódjának kinevezéséig.