FRISSÍTVE – Már szerda délután szavaz a szenátus az autonómiatevezetről

FRISSÍTVE: A képviselőház szociáldemokrata párti (PSD-s) elnökét, Marcel Ciolacut és az ellenzékben politizáló pártját okolja Ludovic Orban miniszterelnök azért, hogy a parlament alsóháza hallgatólagosan – plenáris vita és szavazás nélkül – elfogadta Székelyföld autonómiastatútumának törvénytervezetét. Marcel Ciolacu szerint a kormány késlekedett a negatív véleményezéssel. A szenátus elnöke szerdán 14 órára összehívta a felsőház plenáris ülését, amelynek napirendjén egyetlen pont szerepel: a Székelyföld autonómiastatútumának törvénytervezete.

A nemzeti liberális párti (PNL-s) kormányfő felszólította a parlament két házának elnökét, hogy „kövessék figyelemmel” a törvényhozási folyamatot, mert ez a tervezet „átlépi a jogi kereteket”, csak azért mehetett át a képviselőházon, mert nem tűzték napirendre a képviselőházban, aminek szerinte „nem lett volna szabad megtörténnie”.

A szenátusban a PNL az autonómiatervezet ellen fog szavazni – jelentette ki határozottan az apja révén magyar felmenőkkel rendelkező Ludovic Orban. „Ahelyett, hogy a képviselőház és a PSD elnöke sajtótájékoztatón fenyegetett volna engem, jobban tette volna, ha napirendre tűzi a törvénytervezetet, amely korábban több negatív véleményezést kapott, tehát nem lett volna akadály az elutasításának” – mondta a kormányfő.

Mint arról beszámoltunk, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) kedden hírül adta, hogy a parlament honlapja szerint az autonómia-tervezetet április 23-án fogadta el a képviselőház hallgatólagosan, és az immár a szenátus asztalán van. Ha egy törvénytervezetről a parlament elsőként megkeresett háza nem dönt 45 napon belül, akkor az előterjesztés az illető ház által elfogadottnak számít, és átkerül a parlament másik házához.

Az SZNT elismerte, hogy a képviselőház a rendkívüli állapot miatt nem tudta tartani a 45 napos határidőt, de úgy vélte, a fejlemény ismét bizonyítja, hogy érdemes ismételten is benyújtani a Székelyföld autonóm státusát meghatározó törvénytervezetet.

A székelyföldi autonómia-törvénytervezetet Kulcsár-Terza József és Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt RMDSZ-listán megválasztott parlamenti képviselői nyújtották be tavaly decemberben. 2017 decemberében Kulcsár-Terza egyedül is benyújtotta már a tervezetet, akkor azonban a parlament érdemi vita nélkül elutasította.

Román pártok egymással maradkodnak Székelyföld autonómiája miatt

Marcel Ciolacu pártelnök szerda délelőtt Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy a PSD nem támogatja a székelyföldi autonómia törvénytervezetété, és a szentáusban – amely döntő ház lesz a kérdésben – leszavazzák a javaslatot.

 

A PSD vezetője szerint a törvénytervezet „csupa negatív véleményezést kapott a szakbzottságokban", ugyanakkor a PNL-re és a kormányra hárította a felelősséget. Azt írta, hogy a kabinet kéthónapos késéssel küldte véleményét a törvénytervezetről, amelyet napirendre tűztek ugyan, de a PNL – amely most „megjátsza a nacionalizmust” – képviselői hibájából nem ült össze időben a plénum. Ciolacu leszögezte: a szenátusban „sürgősen” el fogják utasítani a tervezetet.

Florin Roman, a PNL képviselőházi frakciójának vezetője azon a véleményen van, hogy a Székelyföld autonómiastatútumáról szóló törvénytervezet hallgatólagos elfogadása a PSD és az RMDSZ közötti „politikai alku” eredménye. Az RMDSZ ennek fejében támogatja a PSD-t, hogy átvigye a parlamenten a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos populista tervezeteit, állítja Roman.

A Pro Románia párt a Székelyföld autonómiastatútuma törvénytervezetének elfogadása ellen fog szavazni a szenátusban, jelentette ki Victor Ponta, az alakulat elnöke. „A tegnap (kedd - szerk. megj.) este értesültem a sajtóból a tervezet létezéséről. A Pro Románia képviselői nem szavaztak meg egy ilyen törvényt, a szenátorai pedig ellene fognak voksolni! Meggyőződésünk, hogy Románia szenátusa elutasítja ezt a kezdeményezést – a Pro Románia pedig küzdeni fog ezért” – írta Ponta szerdai Facebook-bejegyzésében.

Varujan Vosganian, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) szóvivője az Agerpres hírügynökségnek kijelentette, az alakulat szenátorai a törvénytervezet ellen fognak voksolni. Meggyőződése ugyanakkor, hogy csak a házbizottság figyelmetlenségének tudható be a tervezet hallgatólagos elfogadása.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szintén bejelentette, hogy a tervezet ellen voksol a szenátusban. Úgy vélik, a jogszabályjavaslat szembemegy az alkotmány előírásaival, és „semmiféleképpen nincs a segítségünkre a jelenlegi nehéz időszakban”. 

„A törvénytervezet a demagógia és a politikai cinizmus újabb példája egy olyan alakulat részéről, amely nem tett túl sokat az elmúlt 30 évben a magyarok lakta régiók gazdasági fejlődése érdekében, ugyanakkor politikai szövetségeséhez, a PSD-hez hasonlóan időnként kijátssza a nacionalista kártyát” – fogalmaz közleményében az USR. 

A Népi Mozgalom Párt elnöke (PMP), Eugen Tomac szerint Székelyföld autonómiastatútuma törvénytervezetének hallgatólagos elfogadása „a román nép és Románia egyik legnagyobb megaláztatását jelenti”, szenátoraik a tervezet ellen voksolnak.

Robert Cazanciuc, a felsőház ügyvivő elnöke szerdán 14 órára összehívta a ház plenáris ülését, amelynek napirendjén egyetlen pont szerepel: a Székelyföld autonómiastatútumának törvénytervezete.

Masszív ellenzés a közigazgatási szakbizottságtól

Negatívan véleményezte a szenátus közigazgatási bizottsága Székelyföld autonómiastatútumának törvénytervezetét, amelyet szerda délután két órakor kezdődő ülésén tűzött napirendjére a felsőház. Florina Presadă, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szenátora szerint a szakbizottság online zajló ülésén 9 tag vett részt. A negatív véleményezés mellett többségi voks született, csupán Cseke Attila, az RMDSZ szenátora szavazott ellene.

Kapcsolódók

Kimaradt?