Mircea Mariant majdnem megverték, mert „eladta magát a zsidóknak”

Több civil szervezet fejezte ki szolidaritását pénteken Mircea Marian újságíróval, akit előző nap Bukarest központjában veréssel fenyegetett és sértegetett egy férfi. Támadója azzal vádolta az Evenimentul zilei napilap publicistáját, hogy „eladta magát a zsidóknak”.

A Freedom House Alapítvány közleményben tiltakozott az incidensnél asszisztáló rendőrök magatartása miatt, akik ujjukat sem mozdították az újságíró védelmében, a történtek után pedig azt mondták Mircea Mariannak, hogy ha akar, nyújtson be panaszt.

A közleményt aláíró civil szervezetek emlékeztetnek arra, hogy ugyanez a férfi támadt rá az újságíróra az államfő felfüggesztéséről szóló tavalyi referendum idején. Akkor azt kifogásolta, hogy Mircea Marian írásaiban Traian Băsescu védelmére kelt.

A civil szervezetek szerint ez az incidens a kommunista propagandára emlékeztető médiakampány eredménye. Ennek célpontjában a jelenlegi hatalmat bíráló újságírók és a korrupcióellenes újságírók állnak. A Mircea Mariannal szolidarizáló civil szervezetek emlékeztetnek arra, hogy ezt a médiakampányt kifogásolta a romániai igazságszolgáltatásról szóló legutóbbi jelentésében az Európai Bizottság is.

Kimaradt?