Füzes: ősszel nyílik a marosvásárhelyi magyar konzuli iroda

Várhatóan ősszel lesz működőképes a Marosvásárhelyre tervezett magyar konzuli iroda - közölte Füzes Oszkár, Magyarország bukaresti nagykövete pénteken, miután Marosvásárhelyen megbeszélést folytatott Corneliu Grosu Maros megyei prefektussal.

A találkozó után tartott sajtóértekezleten a felek beszámoltak arról, hogy megbeszélésük egyik témája a csíkszeredai magyar főkonzulátushoz tartozó, Marosvásárhelyen megnyitandó magyar külképviselet volt.

A nagykövet elmondta: beadta a vonatkozó szóbeli jegyzéket, és Magyarország jelenleg a román fél válaszára vár. Arra a kérdésre, hogy mikor nyílik meg a konzuli iroda, Füzes Oszkár azt mondta, egy ilyen folyamat általában nem tart két-három hónapnál tovább, tehát reálisnak tűnik, hogy a nyár végén működőképessé váljon a marosvásárhelyi magyar külképviselet.

"Teljes feladatkörű magyar külképviselet lesz, amely elsősorban a - magyarországi és harmadik országokban élő - magyar állampolgárok érdekképviseletét látja el, intézi a honosítással kapcsolatos ügyeket, ugyanakkor előmozdítja a kulturális, társadalmi és gazdasági kapcsolatokat. Például azt, hogy IT-technológiai park jöjjön létre Marosvásárhelyen a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem részvételével" - mondta Füzes Oszkár, az MTI-nek a konzuli iroda feladatát firtató kérdésére válaszolva.

A magyar kormány áprilisban hozott határozatot az eszéki, a krakkói és a torontói főkonzulátus, illetve a melbourne-i, a marosvásárhelyi és a nagyváradi konzuli iroda megnyitásáról. A Nagyváradon megnyitandó iroda a kolozsvári főkonzulátushoz fog tartozni.

Kapcsolódók

Kimaradt?