Csoma Botond: a rönkfaexport tiltása nem oldja meg a falopások kérdését

A rönkfaexport tíz évre betiltó, csütörtökön megszavazott törvény nem tudja meggátolni azt a pusztítást, amely Romániában a fagazdálkodás terén történik – véli Csoma Botond RMDSZ-es képviselő.

A politikus szerint a fagazdálkodás terén az illegális kitermelés jelenti a legnagyobb problémát, a jogszabályba foglalt tiltás pedig semmilyen hatással nem lesz erre a jelenségre. „A falopást csak úgy lehet visszaszorítani, ha az állam keményen fellép, és hatékony ellenőrzési mechanizmusokat ültet gyakorlatba” – írta Facebook-oldalán csütörtök délután a képviselő.

Csoma emlékeztetett, a kitermelt faanyag útját nyomon követő integrált információs rendszer (SUMAL) hatékony ellenőrzési mechanizmus lenne, csakhogy az ígéretek ellenére a mai napig sem működik. Közölte azt is: csütörtökön potyára utazott le Bukarestbe a hírszerzést felügyelő képviselőházi bizottság ülésére, mert ez végül elmaradt, pedig éppen egy erdőkkel kapcsolatos kérdést szeretett volna feltenni a Román Hírszerző Szolgálatnak (SRI).

 

„A médiában és közösségi oldalakon információk jelentek meg arról, hogy a szükségállapot idején, tekintve, hogy a hatóságok mással vannak elfoglalva, a törvénytelen kitermelés nagyobb méretet öltött. A környezetvédelmi miniszter azt nyilatkozta, hogy ezek álhírek. Kíváncsi lettem volna, hogy a hírszerzés milyen információkkal rendelkezik ezen a téren” – részletezte.

Csoma Botond a Maszolnak elmondta, a bizottsági ülés kvórumhiány miatt maradt el. Magyarázata szerint az ülést állambiztonsági okokból nem lehet online tartani, de a testületet összehívó bizottsági alelnök arról biztosította, hogy a bizottság határozatképes lesz.

A hírszerzést felügyelő képviselőházi szakbizottságnak nyolc tagja van, amióta elnökét, Claudiu Mandát EP-képviselővé választották, az elnöki jogköröket jelenleg az alelnök gyakorolja. A csütörtökre meghirdetett ülést a Szociáldemokrata Párt (PSD) két képviselője bojkottálta. Kérdésünkre Csoma nem kívánt spekulálni ennek okairól, de megjegyezte, hogy az utóbbi hónapokban a bizottság nem folytat semmilyen érdemi tevékenységet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?