Ponta a PNL-nek: vagy távozik Stănescu, vagy szakad az USL

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Victor Ponta kormányfő csütörtök este a közszolgálati televízióban egyértelművé tette: ha a Nemzeti Liberális Párt (PNL) nem válik meg Sorin Roşca Stănescu szenátortól, akkor szakad a Szociál-Liberális Szövetség (USL).

A miniszterelnök nem elégedett meg azzal, hogy a PNL a csütörtöki vezetőségi ülésén felszólította politikusait: ne támadják többé a PSD-t. Pontát – mint mondta – az sem érdekli, hogy időközben Stănescu elnézést kért a szociáldemokratáktól. Emlékeztetett arra, hogy az USL szerdai vezetőségi ülésén „egy dossziényi” anyagot gyűjtöttek össze arról a „lejárató hadjáratról”, amelyet a liberális szenátor indított a PSD ellen.

Ponta elárulta: a legsúlyosabbnak azt tartja, hogy Sorin Roşca Stănescu sorra terjeszti be a parlamentbe az USL érdekeit sértő törvénytervezeteket, és büszke arra, ha a Demokrata Liberális Párt, a PNL és a Dan Diaconescu Néppárt segítségével össze tudja gyűjteni az elfogadtatásukhoz szükséges számú szavazatot, mint ahogy az egyik esetben történt.

„Kétlem, hogy ha liberálisoknak Sorin Roşca Stănescu és a PSD-vel való jó viszony között kell választaniuk, akkor Stănescut választjék” – jelentette ki a kormányfő. Kérdésre válaszolva elmondta: a kormánykoalíció akkor is egyben marad, ha a PNL mégsem válik meg a szenátorától, ám akkor „új alapokra kell helyezni” az USL-t.

Kapcsolódók

Kimaradt?