Belföld

 • CURS-felmérés: mennyi az EMNP 1 százaléka?

  Az RMDSZ támogatottságát öt, az EMNP-jét egy százalékosra becsüli egy hétfőn közzétett CURS-felmérés. Kiss Tamás szociológus szerint az adatokból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, ám úgy véli: a néppárt támogatottságát túlbecsüli a közvélemény-kutatás.
 • Már január végén szabadul Adrian Năstase?

  Január végéig feltételesen szabadlábra helyezhetik Adrian Năstase volt miniszterelnököt, aki jó magaviseletű a börtönben - véli az elítélt politikus ügyvédje.
 • Két felmérés szerint is hatvan százalék fölött az USL

  Két közvélemény-kutató cég is hatvan százalék fölötti győzelmet jósol a Szociál-Liberális Szövetségnek (USL) a december 9-i parlamenti választásokon. A CCSB szerint az USL támogatottsága 62, a CSCI szerint 61 százalékos. Mindkét felmérés szerint az RMDSZ eléri az öt százalékos küszöböt.
 • "A magyar szavazókat nem lehet félrevezetni"

  „Amikor racionálisan elmagyarázzuk az embereknek az alternatív küszöb intézményét, akkor már fel sem merül bennük, hogy a 6:3 alapján két magyar szervezetnek is sikerülhet bejutnia a parlamentbe” – jelentette ki a maszol.ro-nak adott interjúban Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke.
 • Román trikolórral takarták le a Székelyföld-táblát

  Hatalmas román trikolórral takarták le a román nemzeti ünnepen Sepsiszentgyörgyön azt a „SIC – Terra Siculorum” feliratú táblát, amelyet a Kovászna megye és a város magyar vezetői helyeztek el november 5-én a prefektúra épület elé.
 • Katonai erődemonstráció Székelyföldön a nemzeti ünnepen

  Mircea Duşa belügyminiszter szerint sértik a románságot azok a választási plakátok, amelyek autonómiát követelnek Erdélynek és föderális államberendezkedést sürgetnek Romániában - közölte szombaton az Agerpres hírügynökség, a politikus Csíkszeredában elhangzott beszédét idézve.
 • A szavazó diákoknak szabadnapot ígér a kormány

  Szabadnapot adna az egyetemistáknak december 10-ére, hétfőre Victor Ponta miniszterelnök, hogy a diákok hazamehessenek szavazni. Ponta leszögezte, azokról a diákokról lenne szó, akiknek más városban van az állandó lekhelyük, mint ahol tanulmányaikat végzik.
 • Restitúciós tervezetet nyújt be az RMDSZ

  Méltányos és igazságos visszaszolgáltatási törvényt szeretne az RMDSZ, ezért januárban benyújtja a meglévő jogszabályok módosító javaslatait a parlamentbe. A tervezet elkészítésével Markó Attila és Márton Árpád háromszéki képviselőjelölteket kérték fel – jelentették be egy pénteki sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón.
 • Kituszkolták a vetkőző Ghişét az államfő állófogadásáról

  Kitessékelték a kormányőrség (SPP) tagjai Ioan Ghişét az államfő december elseje alkalmából tartott állófogadásáról, mert a Nemzeti Liberális Párt szenátora sajátos módon fejezte ki tiltakozását Traian Băsescu hivatalban maradása ellen: váratlanul vetkőzni kezdett, hogy közszemlére tegye elnökellenes feliratú trikóját.
 • Nagy Zsolt: a román valóság minden rémálmot fölmúl

  "Több mint öt éve várok arra, hogy felébredjek ebből a rossz álomból, amelyben a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) hatalommal való visszaéléssel vádol. Kedden rá kellett ébrednem, hogy a mai romániai valóság minden rémálmot fölülmúl" – fogalmaz csütörtökön közzétett nyílt levelében Nagy Zsolt.
 • Corlățean: Románia modell a kisebbségi kérdésekben

  Megerősítette és tartalommal töltötte meg a román-magyar kétoldalú kapcsolatokat a Románia és Magyarország által tíz évvel ezelőtt aláírt stratégiai partnerségi nyilatkozat - olvasható a román külügyminisztérium csütörtöki közleményében, amelyet abból az alkalomból adta ki, hogy tíz évvel ezelőtt született meg a két ország között a stratégiai partnerségről szóló nyilatkozat.
 • Szavazásra buzdítanak a történelmi egyházak

  A parlamenti választásokon való részvételre buzdítják híveiket a történelmi egyházak vezetői. Jakubinyi György gyulafehérvári római-katolikus érsek és Csűry István nagyváradi református püspök szavazásra buzdított minden hívőt, és arra, hogy voksukat azokra adják, akik "egyházunk és népünk érdekeit védik".
 • Kelemen Hunor: megfélemlítés a Nagy Zsolt elleni ítélet

  A magyar politikusok elleni megfélemlítési kísérletnek tartja az RMDSZ szövetségi elnöke a Nagy Zsolt elleni bírósági ítéletet. Kelemen Hunor a maszol.ro-nak elmondta: felháborító és logikátlan az igazságszolgáltatás eljárása.
 • Hatáskör-megnyirbálásra panaszkodik a CNA öt tagja

  Az Európai Bizottsághoz és az Európai Parlamenthez készül fordulni az Országos Audiovizális Tanács (CNA) öt tagja, mert szerintük a testület hatáskörét durván megnyirbálta az audiovizuális törvényt módosító sürgősségi kormányrendele.
 • Traian Băsescu szerint Victor Ponta kóros hazudozó

  A B1TV meghívottjaként folytatta a Szociál-Liberális Szövetség (USL) vezetői elleni kendőzetlen támadásait kedden est az államfő. Traian Băsescu kóros hazudozónak nevezte Victor Ponta kormányfőt és alvásbetegnek Crin Antonescu szenátusi elnököt.
 • Három és fél év felfüggesztett börtön Nagy Zsoltnak

  Három és fél év felfüggesztett börtönre ítélte kedden alapfokon a legfelsőbb bíróság Nagy Zsolt volt távközlési minisztert. Tudor Chiuariu volt igazságügyi minisztert felmentették az úgynevezett Posta-dossziéban – közölték a hírtelevíziók.
 • Rendeletben módosította a kormány a médiatörvényt

  Sürgősségi rendelettel módosította a kormány kedden a médiatörvény piacszabályozó előírásait, ugyanakkor kivette a tervezetből azt a – civil szervezetek által bírált – előírást, amellyel a parlamentnek rendelték volna alá a médiahatóságként működő Országos Audiovizuális Tanácsot (CNA).
 • Értelmiségiek kérik Ponta doktori címének megvonását

  Egyetemi professzorok, tudósok, kutatók – köztük Andrei Pleșu, Dan Grigore, Gabriel Liiceanu, Vladimir Tismăneanu, Mircea Kivu, Horia Roman Patapievici, Ion Vianu – nyílt levélben kérték kedden az oktatási minisztert, hogy vonja vissza a kormányfő doktori címét.
 • Mircea Dușa: sérti a románokat az autonómiakampány

  Sérti a románokat, ha a magyarok a székelyföldi autonómiával kampányolnak – jelentette ki hétfőn este a múlt hét végi sepsiszentgyörgyi autonómiatüntetést kommentálva a belügyminiszter.
 • Ion Stan letartóztatásához kér jóváhagyást a DNA

  A képviselőház jóváhagyását kérte kedden a korrupcióellenes ügyészség (DNA) Ion Stan szociáldemokrata képviselő letartóztatásához. Az igazságügyi miniszter továbbította a kérést a parlamenthez.