Belföld

 • „Piszkos lobbista múltú” díszdoktor a BBTE-n?

  Incidens zavarta meg szerdán a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetemen Günter Verheugen díszdoktorrá avatását. Az Aula Magnában tartott ceremónián fiatalok angol nyelvű feliratokat emeltek a magasba, amelyekkel azt üzenték a volt bővítési biztosnak: „piszkos lobbista múltja miatt" nem érdemli meg az elismerést.
 • Megakadályoznák a magyarokra káros régiósítást

  Meg kell akadályozni, hogy az ország régiósítása a kormány által tervezett módon valósuljon meg, vagyis a jelenlegi fejlesztési régiók kapjanak közigazgatási hatásköröket – fejtette ki a maszol.ro érdeklődésére Antal Árpád.
 • Ultimátumot adott Füzes Oszkárnak a külügyminiszter

  Ultimátumot adott kedd este a külügyminiszter Magyarország bukaresti nagykövetének. Titus Corlăţean azt üzente Füzes Oszkárnak: „azonnal elveszíti bukaresti megbízatását az a külföldi diplomata, aki televíziós sztárként nyilatkozgat a sajtóban arról, hogyan kellene módosítani Románia alkotmányát".
 • Tőkés elméletben sem ért egyet a szórványkitelepítéssel

  Tőkés László még elméleti lehetőségként sem ért egyet azzal, hogy a szórványmagyar közösségek számára a helyben maradás ösztönzése helyett a kitelepítés jelentené az alternatívát – jelentette ki a maszol.ro-nak az európai parlamenti képviselő sajtófelelőse.
 • Traian Băsescu Facebookon osztotta ki Vasile Blagáékat

  „A 2012-es decemberi parlamenti választások után megszűnt a párbeszéd köztem és a Demokrata Liberális Párt vezetői között, és nem is lesz dialógus közöttünk mindaddig, amíg a PDL élén a jelenlegi vezetők állnak” – üzente hétfőn este Facebook-bejegyezésben támogatóinak Traian Băsescu.
 • A szórvány kitelepítését tervezik Szász Jenőék?

  Megütközést váltott ki Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet vezetője a Kárpát-medencei Képviselők Fórumának ülésén, amikor felvetette a kisebb magyar közösségek „önkéntes területfeladásának" lehetőségét. Tiltakozása jeléül az RMDSZ-es Márton Árpád kivonult a teremből.
 • Székely zászló kerülhet a román parlament elé

  Elvi döntés született a képviselőház házbizottságának hétfői ülésén arról, hogy a parlament elé Románia valamennyi megyéjének zászlaját, így a székely lobogót is kitűzzék – erősítette meg a maszol.ro-nak Seres Dénes, a testület RMDSZ-es tagja. A politikus tájékoztatása szerint az elképzelés még tavasszal megvalósulhat.
 • Székelyzászló-ügy: a képviselőház nem kíván reagálni

  A képviselőház nem kíván reagálni arra, hogy a magyar Országházra kitűztek egy olyan zászlót, amely nem a román jelképrendszer része. Ez az illető országra tartozik - közölte Valeriu Zgonea házelnök a házbizottság hétfői ülése után.
 • Székelyzászló-ügy: parlamenti állásfoglalást sürget a PDL

  A Demokrata Liberális Párt (PDL) azt kezdeményezi, hogy a törvényhozás hétfőn foglaljon állást a magyar Országgyűléssel szemben a székelyzászló-ügyben. Cezar Preda, a PDL első alelnöke egy vasárnapi sajtótájékoztatón kijelentette, pártja számára azzal telt be a pohár, hogy pénteken kitűzték a székely zászlót a budapesti Országházra.
 • Románia régiói: nem várható kompromisszum?

  „Minden eldőlt már, a kormány nem lesz hajlandó kompromisszumra a közigazgatási régiók kérdésében" – jelentette ki a maszol.ro-nak Csutak István regionális politikai szakértő. Kovács Péter RMDSZ-főtitkár szerint készül B-terv is arra az esetre, ha a szociálliberálisok nem mondanak le a jelenlegi régiók befagyasztásáról.
 • Külügy: Budapest provokálja a román közvéleményt

  A román külügyminisztérium pénteken újabb közleményt adott ki a székelyzászló-ügyben: a tárca sajnálkozását fejezte ki afelett, hogy a magyar hatóságok - Bukarest megítélése szerint - továbbra is olyan jelképes gesztusokat tesznek, amelyek provokálják a román közvéleményt.
 • „Az autonóm Székelyföld el tudná tartani magát”

  Az autonóm Székelyföld el tudná tartani magát, hiszen gazdasági mutatói most sem rosszabbak az országos átlagnál, viszont az önrendelkezés olyan emocionális energiákat szabadítana fel, amely pozitívan hatna a gazdaságra – jelentette ki lapunk érdeklődésére Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester.
 • Nyílt konfliktus Vasile Blaga PDL-elnök és az államfő között

  Előzménytelen módon támadta pénteken az államfőt a Demokrata Liberális Párt (PDL) elnöke. Vasile Blaga zilahi sajtótájékoztatóján Traian Băsescu csütörtök esti bírálataira reagált.
 • Cseke Attila: nem tartják be a régiós jogszabályokat

  A régiós átszervezés kihívásaira és a régiók szervezésével kapcsolatos kritériumok eddig megszegéseire hívta fel a sajtó képviselőinek figyelmét csütörtöki sajtótájékoztatóján Cseke Attila parlamenti képviselő. A politikus statisztikai adatokra támasztotta kijelentéseit.
 • Már cáfolják Szatmáron Valer Marian kijelentéseit

  Cáfolja a valóság Valer Marian szociáldemokrata szenátornak azt a maszol.ro-nak adott interjúban elhangzó kijelentését, miszerint a szociálliberális megyevezetés valamennyi magyar igazgatót a helyén hagyott. Leitner Jánost, az Apaserv igazgatóját tíz napja menesztették, miután többször közölték vele, hogy a víszszolgáltató vállalat jövőjét nélküle képzelik el.
 • Valer Marian szenátor, a szatmári Funar – interjú

  A román nyelv iránti lojalitás törvényének kezdeményezője, Valer Marian nem tudott olyan konkrét esetet mondani a maszol.ro-nak adott interjúban, amikor a magyarok megtagadták az állam nyelvének használatát hazai közintézményekben. A szatmári szociáldemokrata szenátor tagadja, hogy nacionalista és magyarellenes volna.
 • Traian Băsescu kolozsvári villámlátogatáson

  Villámlátogatást tesz Traian Băsescu államfő Kolozsváron – adta hírül a ziuadecluj.ro hírportál.
 • Letöltendő börtönévekre ítélték a legfelsőbb bíróság egyik tagját

  A Legfelsőbb Ítélő és Semmítőszék jogerősen négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte egy korrupcióval vádolt korábbi tagját, Maria David bírót.
 • Munkához látott a parlamenti alkotmányozó bizottság

  Megkezdődött az alkotmánymódosítási folyamat, miután szerdán a parlament megszavazta az alkotmánymódosító bizottság összetételét.