Dan Barna: az államnak kellene feláldoznia magát az emberek helyett

Az államnak kellene feláldoznia magát a koronavírus-járvány előidézte szükségállapot meghosszabbítása miatt, ahelyett, hogy az egyszerű emberektől kér áldozatokat – adott hangot hétfőn véleményének Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke.

„Klaus Johannis államelnök arról beszélt, hogy a szükségállapot meghosszabbítása miatt a kormánynak átfogó elemzést kell végeznie, fel kell mérnie újra a csökkenőfélben levő bevételeket és a növekvő költségeket. Mi azon a véleményen vagyunk, hogy ebben az esetben az államnak kell feláldoznia magát, ahelyett, hogy az egyszerű emberektől kérne áldozatokat” – írta az USR elnöke Facebook-bejegyzésében.

Barna szerint most a különnyugdíjakkal rendelkezőknek (akik a hozzájárulás befizetése nélkül kapják az óriási jövedelmeket), a luxuskeresetű (az állami intézmények és vállalatok vezetőségéhez tartozó) közalkalmazottaknak és a helyi kiskirályoknak kellene „áldozatokat” hozniuk. Hozzátette, Romániának megvan az esélye rá, hogy jól vészelje át a válságot, ha most meghoznak néhány intézkedést: például a törvényhozók számának 300-ra való csökkentését, a közintézmények digitalizálását, az állami kötvények leltározását és az európai alapok lehívásának a meggyorsítását.

 

Klaus Johannis államelnök hétfőn kijelentette, hogy egy hónappal meghosszabbítják a szükségállapotot, s hogy a kormánynak „átfogó elemzést” kell végeznie, fel kell mérnie a bevételeket és költségeket, mivel sok pénzre van szükség a koronavírus-járvány okozta károk enyhítésére.

(Nyitókép: Dan Barna | Forrás: Facebook)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?