Belföld

 • A szenátus elutasította a székelyföldi autonómia-tervezetet

  A szenátus kedden többségi szavazattal elutasította a székelyföldi területi autonómiáról szóló törvénytervezetet, amelyet még 2005-ben terjesztett a törvényhozás elé a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) két politikusa, Sógor Csaba szenátor és Garda Dezsõ parlamenti képviselõ. 
 • Dobriţoiu: Bulgáriával versengünk a portugál F-16-osokért

  Románia Bulgáriával verseng Portugália használt F-16-os harci repülőgépeiért, ezért beszerzésükről sürgős döntést kell hoznia - közölte Corneliu Dobriţoiu védelmi miniszter a B1 hírtelevíziónak adott interjújában.
 • Markó: kisebbségi törvény csak kulturális autonómiával kell

  Meglehetősen cinikus és veszedelmes álláspontnak tartom, hogy miközben az RMDSZ kormányzati szereplőként elment a falig a MOGYE ügyében, és ebbe bele is bukott a kormány,  most valaki a pálya széléről olyasmiket mondjon, hogy nem ennyi, hanem annyi fizetéses helyet kellett volna kérni – jelentette ki Markó Béla szenátor pénteken az Erdélyi Magyar Televízió „Többszemközt” című műsorában.
 • Az RMDSZ az EPP-kongresszus megszervezésére készül

  Az RMDSZ az egyik házigazdája az Európai Néppárt (EPP) soron következő kongresszusának, amelyet október 17-18-án rendeznek meg Bukarestben – jelentette ki Kelemen Hunor szövetségi elnök kedden Bukarestben, a Külügyi Tanács ülésén.
 • Politikai alku: kisebbségi törvény „két részletben”?

  Különalkut kötöttek a nemzeti kisebbségek képviselői a Szociál-Liberális Szövetséggel a kisebbségi törvényről. Eszerint a kormánytöbbség hajlandó támogatni az eredeti tervezet két fejezetét, ha ezt külön törvénybe foglalnák. A kisebbségek győzködik az RMDSZ-t, fogadják el az alkut. Egyelőre sikertelenül.
 • Szili Katalin: ha két indián egymás skalpját követeli…

  A "gyűlöletexport" és a megosztottság-export azért téves, mert a Magyarország határain kívül élő magyarokban azt az benyomást kelti, hogy egyik magyarországi pártnak az egyik, a másik magyarországi pártnak pedig a másik határon túli párt felel meg. De valójában ez nem így van." – mondta Kolozsváron, az evangélikus püspökség Járosi Andor Keresztyén Kulturális Műhelyének meghívottjaként Szili Katalin, az Országgyűlés volt elnöke, a Nemzeti Összetartozás Bizottság alelnöke, az Autonómia albizottság elnöke.
 • Normalizálódik Victor Ponta és Traian Băsescu viszonya?

  Érezhetően békülékenyebb hangon beszél az államfővel való viszonyáról a miniszterelnök, amióta ismét tárgyalt José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével. Victor Ponta kedden este elmondta, brüsszeli útja után telefonon értekezett Traian Băsescuval.
 • Smaranda Enache: állítsák vissza a monarchiát

  Visszaállítaná a királyságot Romániában Smaranda Enache, a Pro Európa Liga társelnöke, aki úgy véli, hogy a politikai stabilitást és annak megőrzését, valamint az emberi jogok tiszteletben tartását egyedül a monarchia intézménye szavatolhatná.
 • Szórványmenedzser-szolgálat indul az RMDSZ főtitkárságán

  Szórványmenedzser-szolgálatot hoznak létre az RMDSZ főtitkárságán – jelentette be szerdán Hegedüs Csilla főtitkárhelyettes Kolozsváron. A szolgálat célja a megyei és a helyi RMDSZ szervezetekkel együttműködve hiánypótló közösségépítő programok szervezése a szórványban élő magyarok számára
 • Ecaterina Andronescu fogadta a MOGYE magyar tanárait

  Informális találkozón fogadta Ecaterina Andronescu oktatási miniszter a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar tagozatának küldöttségét, hogy első kézből tájékozódjék a magyar orvosképzéssel kapcsolatos elégedetlenségről - közölte az MTI-vel Szabó Béla professzor, a magyar tagozat vezetője.
 • Mit akarnak a nemzeti kisebbségek képviselői?

  „Azt szeretnénk, ha a kisebbségi törvénynek legalább a nemzeti kisebbségek intézményi hátterére vonatkozó részét sikerülne új jogszabályba foglalva elfogadtatni" – jelentette ki a maszol.ro-nak Varujan Pambuccian. A kisebbségek frakcióvezetőjének elképzeléseiért az RMDSZ nem lelkesedik.
 • Visszakerül Vasile Blaga a szenátus élére?

  Nem törődött bele a Demokrata Liberális Párt (PDL) abba, hogy júliusban elvesztette a szenátus házelnöki székét. Az ellenzéki alakulat megtámadta az alkotmánybíróságon a Vasile Blaga leváltásáról szóló szenátusi határozatot.
 • Erdei és Pataki lesznek az RMDSZ szatmári listavezetői

  Rangsorolta képviselő- és szenátorjelöltjeit az RMDSZ Szatmár megyei szervezete. A kialakult sorrend alapján a Szatmárnémeti Északi részétől Kökényesdig terjedő 5-ös választási körzetben Kereskényi Gábor lesz a jelölt, Erdei pedig Nagykároly és Tasnád környékén, vagyis a 4-es választási körzetben, Pataki Csaba pedig a kettő összességét adó 2-es számú körzetben szerepel majd a választási cédulákon. A kapott szavazatok alapján a két képviselőjelöltnek, Erdei D. Istvánnak és Kereskényi Gábornak, illetve a szenátorjelöltek közül Pataki Csabának van reális esélye mandátumszerzésre, az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének ugyanis jelenleg is egy szenátora és két képviselője van.határozta meg, ki melyik választási körzetben indulhat majd a parlamenti választásokon.
 • MOGYE: méltányos és törvényes megoldást sürget Victor Ponta

  Törvényes és méltányos megoldást sürgetett a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) ügyében Victor Ponta miniszterelnök, aki péntek este a Maros megyei prefektusi hivatalban részt vett az intézmény tanárai és Ecaterina Andronescu oktatási miniszter megbeszélésén.
 • A Mikó-ügyről a marosvásárhelyi Félszigeten

  A Mikó-ügy hátteréről és lehetséges következményeiről tudtak meg részleteket a fiatalok azon a beszélgetésen, amelyet szombat délután tartottak a marosvásárhelyi Félszigeten. Kelemen Hunor szövetségi elnök és Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester Kelemen Attila kérdéseire válaszoltak.
 • Szili a választhatóság jogát is megadná a határon túliaknak

  Nemcsak azt tenné lehetővé Szili Katalin, hogy a határon túli magyar állampolgárok a magyarországi pártokra szavazzanak, hanem azt is, hogy ők maguk is bekerüljenek az Országgyűlésbe. „A választáshoz a választhatóság is hozzátartozik" – fogalmazott kedd este Kolozsváron az Országgyűlés volt elnöke, a Nemzeti Összetartozás Bizottság alelnöke, az Autonómia albizottság elnöke.
 • Kilépett a politikából a „magyarbarát” Dan Manolăchescu

  Kilépett a Demokrata Liberális Pártból (PDL) és végleg visszavonult a politikai életből Dan Manolăchescu. A fiatal sepsiszentgyörgyi politikus ezt kedden jelentette be. Manolăchescu az elmúlt két évben a PDL Kovászna megyei elnöki tisztségét látta el.
 • Portugáliától vásárol F16-osokat a román hadsereg

  Kilenc darab F16-os harci repülőgépeket vásárolna Portugáliától a román hadsereg – közölte a román közszolgálati televízióban Ştefan Dănilă tábornok.