A gyógyszerárak korlátozását helyezte kilátásba a miniszterelnök

 

A gyógyszerek árának a korlátozása lehet a szükségállapot hétfői kihirdetésével járó kormányintézkedések egyike – jelentette ki vasárnapi online sajtóértekezletén Ludovic Orban. A miniszterelnök sok részletet nem árult el a várható további intézkedésekről, csak annyit mondott, hogy ezek mind a lakosság védelmét és a koronavírus további terjedésének megakadályozását szolgálják.

A kormány beiktatása után visszanyert teljes kapacitását arra fordítja, hogy csökkentse a románok koronavírussal való fertőzésének lehetőségét - hangoztatta vasárnapi online sajtóértekezletén Ludovic Orban. Közölte: a beiktatási szavazással, amellyel a kormány visszanyerte minden jogkörét, lehetőségük nyílik törvényerővel rendelkező jogszabályok és sürgősségi rendeletek kiadására, és ezt a képességet ki fogják használni arra, hogy folytassuk a román állampolgárok COVID-19-el való fertőzésének minimalizálásához szükséges intézkedéseket.

A miniszterelnök felelős hozzáállást kért az állampolgároktól és arra ösztönözte őket, hogy tartsák be a hatóságok által bevezetett intézkedéseket. "Arra kérem, hogy tartsák be a szakemberek - a járványtanászok, az egészségügyi minisztérium képviselői - által tett összes ajánlást, amelyeket közérdekű információk útján továbbítanak. Nagyon fontos, hogy csökkentsük a többi polgár megfertőződésének kockázatát. Minden román állampolgár tartsa be a meghozott intézkedéseket: a karantént, az otthoni elkülönítést. Igyekezzenek betartani az ajánlásokat, hogy ne fertőződjenek meg, vagy ne fertőzzenek meg másokat, ha önök esetleg már fertőzöttek" - mondta Orban.

Megjegyezte: a koronavírus-fertőzések viszonylag alacsony száma az alkalmazott intézkedések hatékonyságát bizonyítja. "Az a tény, hogy a vírus Romániában sokkal lassabban terjedt el, és a diagnosztizált esetek száma továbbra is viszonylag alacsony, a legjobb bizonyíték arra, hogy az összes megtett intézkedés hatékony volt" - hangoztatta Orban.

Bár negatív a koronavírus-tesztje, kötelessége 14 napig otthoni elkülönítésben tartózkodni - közölte Ludovic Orban. A kormányfő elmondta: úgy döntött, hogy nem otthon, hanem egy hivatalos épületbe különíti el magát, mert ott minden eszköz rendelkezésére áll, hogy betöltse miniszterelnöki tisztségét. Hozzátette: családja nem tartott vele, ők otthon maradtak.

A miniszterelnök hangsúlyozta, nem kell a megszokottnál nagyobb élelmiszerkészletet felhalmozni, nem áll fenn a hiány veszélye. Megjegyezte, hogy a normális szükségleteket meghaladó vásárlás megfoszthatja a többi polgárt attól, hogy hozzáférjen bizonyos termékekhez.

Ludovic Orban nem árult el sok részletetet a szükségállapot hétfői kihirdetésével járó intékkdésekről. Elmondta, azon lesznek, hogy minél kevésbé korlátozzák az emberi jogokat és szabadságokat. Hangsúlyozta: csak a legszükségesebb intézkedéseket vezetik be. Miután az államfő bejelentette, hogy hétfőtől kihirdeti a rendkívüli állapotot, minden tárcavezető véleményét kikérte a meghozandó intézkedések tekintetében - tette hozzá.

Szükség van, főleg az egészségügy terén, a beszerzési eljárások egyszerűsítésére - hangsúlyozta a kormányfő. Szerinte meg kell erősíteni azokat az intézményeket, és itt a közegészségügyi igazgatóságokat hozta fel példának, amelyek a járvány elleni harc "tűzvonalában" vannak.

Egy másik intézkedésként említette, hogy a hatóságoknak - alapos elemzést követően - elejét kell venniük, hogy bizonyos keresett gyógyszerek és más eszközök ára nagymértékben emelkedjen. Akár azt is lehetségesnek tartja, hogy maximálják egyes orvosságok és orvosi eszközök, köztük a kesztyűk, maszkok, védőeszközök és fertőtlenítőszerek árát. 

(Nyitókép forrása: Mediafax)

Cikkünk frissül

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?