Băsescu szerint a rendkívüli állapotot már egy jó hónapja ki kellett volna hirdetni

A rendkívüli állapotot már egy jó hónapja ki kellett volna hirdetni - írja szombati Facebook-bejegyzésében Traian Băsecu volt államfő.

 

Băsescu "nagy hibának" minősíti, hogy Klaus Johannis "nem akarta összekötni nevét" a nemzeti érdeket előtérbe helyező "kemény intézkedésekkel", főleg hogy egy bizalmatlansági szavazáson elbukott kormány vezeti az országot, amelynek tagjai a televíziók kamerái előtt 'kétségbeesett erőfeszítéseket tesznek, hogy kompetenseknek tűnjenek', miközben "messze nem hozták meg" a szükséges intézkedéseket. Ezek úgy gondolják, hogy "Arafat mentőivel, Orban inkompetenciájával és Vela színészi tehetségével, valamint az államfő által Orban iránt kinyilvánított elégedettségével" kezelni lehet a koronavírus-válságot.

Meglátása szerint a kormány "meghirdette, de nem hajtotta végre" a szükséges intézkedéseket. Úgy tudja, hogy az első hetekben "nem létezett" az ellenőrzés a határon, "illúzió" volt az elkülönítés vidéken, és "túl későre" zárták be az iskolákat, emiatt "kemény járványra" lehet számítani Romániában. Orban, Vela és Arafat "sikerei" néhány hét múlva lesznek láthatók - mondja Băsescu.

Véleménye szerint "a katasztrófa méretei még csökkenthetők lennének", ha az államfő azonnal kihirdetné a rendkívüli állapotot, bevezetnék a távmunkát, karantént hoznának létre a szállodákban és panziókban, leállítanák a tömegközlekedést, a csendőrség és hadsereg segítségével tartatnák be az elkülönítés szabályait vidéken, leállítanák a légiközlekedést az európai országok felé, bezárnák a bevásárlóközpontokat, éjjeli bárokat, kaszinókat, mozikat, színházakat, betiltanának minden összejöveteleket, és a kormány óránként adna tájékoztatást az elektronikus médiában a járványról és a teendőkről.

Szerinte "alapvető fontosságú", hogy az intézkedések oda vezessenek, hogy a tényleges ellátásra szorulók száma ne haladja meg az kórházak kapacitását. Úgy véli, az államfőnek egy kompetens miniszterelnököt kellene kineveznie, aki bírja a parlament többségnek bizalmát, kidolgoz egy, az ország prioritásait szem előtt tartó kormányprogramot és képes támogatást adni a járvány miatt veszteséget szenvedő cégeknek. 

A koronavírus romániai terjedésével kapcsolatos legfrissebb információinkat itt találja

Kapcsolódók

Kimaradt?