BRÉKING: Házi karanténba kerül a teljes román kormány

Házi karanténba kerül a román kormány valamennyi minisztere, és a kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezető testületének minden tagja, miután a párt egyik szenátorát, aki az elmúlt napokban részt vett a párt politikai döntéshozatalában, koronavírus-fertőzöttnek találták.

Mint kiderült, Vergil Chițac liberális szenátorról van szó.

 

 

Ludovic Orban ügyvivő miniszterelnök pénteki rendkívüli sajtótájékoztatóján elmondta, Chitac részt vett a kormányválság feloldásával kapcsolatos politikai egyeztetéseken, és fennáll a veszélye, hogy mások is megfertőződtek. A miniszterelnök bejelentette: a kormány egyik protokollvillájába vonul házi karanténba, ahol minden lehetősége meglesz, hogy továbbvigye hivatalát. 

A konstancai szenátor február 17. és 19. között vett részt egy brüsszeli NATO-tanácskozáson, vélhetően ott fertőződött meg. Tőle kaphatta el a vírust irodavezetője, aki a családját is megfertőzte. Valamennyiüknek péntek délelőtt lett pozitív a vírustesztje. 

Orban arra kérte a kormány tagjait, hogy szigeteljék el magukat, és csakis telefonon, elektronikus úton lépjenek kapcsolatba egymással, munkatársaikkal. Azt is közölte, hogy a kormány minden tagjától és a PNL azon politikusaitól, akik kapcsolatba kerültek fertőzött kollégájukkal, mintát vesznek, amelyen elvégzik a koronavírus-tesztet, és a vizsgálat eredményeit nyilvánosságra hozzák.

Távkonferencia keretében tárgyal Johannis

Ludovic Orban jelezte, nem vehet részt azokon a kormányalakítási konzultációkon, amelyeket Klaus Johannis államfő hívott össze péntekre a parlamenti pártokkal. A PNL elnöke tájékoztatta Johannist is a fejleményekről.

Az államfő válasza nem késlekedett, a Cotroceni-palota tájékoztatása szerint a kormányalakítási tárgyalásokat távkonferencia keretében tartja meg a pártokkal. "Figyelembe véve a jelenlegi helyzetet, Klaus Johannis államelnök úgy döntött, hogy távkonferencia keretében fog konzultálni a parlamenti pártokkal a kormányalakítás ügyében" - mutatott rá az államelnöki hivatal közleményében.

A tanácskozásoknak a Cotroceni-palotában kellett volna lezajlaniuk. Miután Florin Cîţu kijelölt miniszterelnök csütörtökön, a kormány beiktatásáról döntő plénumülés elkezdése előtt visszaadta kormányalakítási megbízását, Klaus Johannis államelnök tanácskozásra hívta össze péntekre a parlamenti pártokat egy új kormányfő kijelölése végett.

Kapcsolódók

Kimaradt?