Helyhatósági választások: ő lesz Soós Zoltán liberális kihívója

Benedek Theodora lesz a Nemzeti Liberális Párt (PNL) marosvásárhelyi polgármesterjelöltje, döntött hétfőn Bukarestben a párt országos bürója. A marosvásárhelyi Maros Megyei Sürgősségi Kórház Kardiológiai Klinikájának vezetőjének a párton belül Ervin Molnar, a PNL helyi szervezetének az elnöke volt az ellenfele.

Korábban azt nyilatkozták helyi liberális források, hogy közvéleménykutatás során döntik el, hogy ki indul a polgármesteri, illetve megyei tanácselnöki székért. Állítólag Benedek Theodora támogatottsága helyi szinten közel kétszer akkora volt, mint az Ervin Molnaré.

A kardiológusprofesszor már egy ideje elkezdte a kampányt, ám helyi sajtóhírek szerint azért lett ő liberálisok jelöltje, mert (volt) férje, Benedek Imre révén jó kapcsolatokat ápol a városvezetéssel. Bár a PNL színeiben nyert önkormányzati képviselői mandátumot, így az ALDE színeiben politizáló Dorin Florea ellenlábasa, ez csak a felszín.

A Punctul című lap főszerkesztője korábban arra emlékeztetett, hogy Benedek Imre és István nyolc éven keresztül összejátszott a Dorin Florea-Claudiu Maior párossal. Benedek István a helyi RMDSZ-szervezet elnöke volt, Benedek Imre pedig 2012-ben a Magyar Polgári Párt színeiben, magyar szavazatokat halászva el Frunda György elől, indult a polgármester-választáson. Cristian Teodorescu újságíró azt sugallja, hogy Benedek Theodora Dorin Floreának (és holdudvarának) a trójai falova a Nemzeti Liberális Pártban.

Marosvásárhelyi polgármesteri székre elsőként Soós Zoltán jelentkezett be, aki mindhárom magyar párt támogatottságát élvező független jelöltként száll versenybe. Marius Pașcan, a Népi Mozgalom Párt Maros megyei parlamenti képviselőjeként indul. Nadia Dinuca Rață a Cătălin Ivan európai parlamenti képviselő nevével fémjelzett Nemzeti Méltóságért Alternatíva párt színeiben méretkezne meg. A Mentsétek meg Romániát Szövetség Adrian Nemeth Gherman helyi szabadúszó jogászt indítja a polgármesteri székért folyó versenyben. A Szociáldemokrata Párt jelöltjéről egyelőre semmit nem lehet tudni.

A Maros megyei tanács elnöki tisztségét a PNL az erdőmérnöki végzettséggel rendelkező Cristian Chirteș szenátorral célozza meg, ő lesz Péter Ferenc újrázni készülő RMDSZ-es megyeelnök legesélyesebb kihívója.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?