Előválasztásokra várják szombaton a csíkszeredaiakat – újabb Ráduly-Korodi vita is lehetséges

Jelentős részvételre számít a szombati, csíkszeredai előválasztáson Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. A csíki térség nyolc településén versengenek egymással az RMDSZ jelöltaspiránsai, a legnagyobb  figyelem Ráduly Róbert Kálmánnak és Korodi Attilának a csíkszeredai polgármesteri jelöltségért folyó párharcát kíséri. Elképzelhetően Ráduly és Korodi péntek este is leülnek egymással vitázni.

Nyolc csíkszéki településen szervez előválasztásokat az RMDSZ Csíki Területi Szervezete a március 7-8-i hétvégén. Az érintett települések közül Tusnád és Szentlélek községben, valamint Csíkszeredában szombaton, Ajnádon, Csíkrákoson, Göröcsfalván, Csíkszentsimonban és Szépvízen pedig vasárnap járulhatnak az urnákhoz a polgárok.

Becze István, az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének ügyvezető elnöke elmondta: a települések közül egyértelműen Csíkszeredában mutatkozik a legnagyobb érdeklődés az előválasztások iránt. „Minden településen megalakultak a helyi előválasztási bizottságok. Az a kérésünk minden szavazó felé, hogy ha valamilyen észrevételük, megjegyzésük lesz a választások kapcsán, a bizottságoknak, illetve az info@csikirmdsz.ro e-mail címre jelezzék, vagy írják le és hozzák be a Csíki Területi RMDSZ csíkszeredai székházába” – mondta az ügyvezető.

A szavazásra 9 és 19 óra között várják a polgárokat, mindenki szavazhat, akinek a lakcíme, illetve a tartózkodási engedélye az adott körzetre érvényes. A részvételnek nem feltétele az RMDSZ-tagság. A városban, a lépcsőházakban kifüggesztik a szavazókörzetek beosztását, valamint a megyei lapok is közölni fogják a legfontosabb tudnivalókat – mondta el Becze István. Ezen túl minden lényeges információ megtalálható a csíki RMDSZ hivatalos honlapján és Facebook oldalán. A választások eredményeit is itt fogják majd közzétenni.

Ezek a szavazás szabályai

Borboly Csaba bemutatta az elkészült szavazólapokat. „A szabályzat szerint a polgármesterjelölt- és a tanácsosjelölt-aspiránsok is abc-sorrendben szerepelnek a lapokon. A szavazólapokat nem lehet kivinni a szavazófülkékből. Nagyon fontos a tanácsos-jelöltek esetében, hogy Csíkszeredában a szavazólapon minimum 2 személyt kell X-szel megjelölni, amelyből egynek nőnek és egynek férfinek kell lennie.

A polgármesterjelölt-aspiránsok közül egy, a képviselőjelöltek közül maximum 13 személy jelölhető meg. Szavazni csak érvényes személyi igazolvánnyal vagy ideiglenes tartózkodási engedéllyel lehet, kizárólag a lakcímhez tartozó szavazókörzetben. A szabályok településenként változnak és minden helyszín esetén rögzítve vannak a lapokon” – mondta el az RMDSZ-es politikus. Kiemelte: bíznak a jelentős részvételben a megyeszékhelyen és a kisebb településeken is.

Borboly Csaba zárásként kijelentette: bízik abban, hogy a (csíkszeredai) jelöltek továbbra is elegánsan, egymás becsületét tiszteletve és a város érdekeit szem előtt tartva fogják befejezni az előválasztási kampányukat.

Pénteken újabb Korodi-Ráduly vita? Elképzelhető, hogy a hétfői polgármester elölt-aspiránsi vitát követően pénteken este újra összecsap Ráduly Róbert Kálmán és Korodi Attila Csíkszeredában. Eredetileg három időpontot jelölt meg a szervező Csíki Területi RMDSZ, amelyeken a csíkszeredai polgármesterjelölt-, illetve a tanácsosjelölt-aspiránsok vitázhattak. Hétfőn a felek úgy álltak fel az asztaltól, hogy nem folytatják, megelégszenek egy alkalommal, és ezt a Csíki Területi RMDSZ Facebookon meg is erősítette. Ráduly Róbert Kálmán polgármester azonban szerda este – a tanácsosjelölt-aspiránsok vitája közben – közzétett video-üzenetében úgy fogalmazott: "Mi ma este is itt vagyunk (...) és péntek este is itt leszünk hétkor. Várunk Téged, Attila, a bújkálásnak vége, szembe kell állni, mint férfi a férfival!". Korodi Attila a Maszol érdeklődésére emlékeztetett: hétfőn úgy álltak fel az asztaltól, hogy nem lesz több vita. "Csütörtökön reggel írtam a területi szervezetnek egy e-mailt, hogy szervezzék meg a vitát. A kézfogásunk nem erről szólt, de vannak ilyen kézfogások, amelyeket nem kell figyelembe venni. Örömmel állok elé az újabb vitának, ha lesz ilyen"  - mondta a parlamenti képviselő.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?