RMDSZ-menetrend a kisebbségi európai polgári kezdeményezésre

Az RMDSZ az európai parlamenti választásokhoz igazítja az európai polgári kezdeményezését támogató aláírások összegyűjtését - jelentette ki politikai tájékoztató beszédében Kelemen Hunor a Szövetségi Képviselők Tanácsa nagyszebeni ülésén szombaton.

A szövetségi elmondta, hogy május 23-án Kolozsváron alakul meg az RMDSZ és partnerei által kidolgozott európai polgári kezdeményezés bizottsága, amelyben nemzetközi politikai közéleti személyiségek vesznek részt. A kezdeményezés szövegét június 20-21-én fogadja el az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) a kongresszusa Dél-Tirolban. A dokumentum ezt követő brüsszeli bejegyzése után kell összegyűjteni a kezdeményezést támogató egymillió aláírást.

"Ha sikerül összegyűjteni az aláírásokat, megszületik egy olyan keretszabályozás, amely kötelező lesz az európai unió tagállamai számára" - jelentette ki Kelemen Hunor. Hozzátette, a szabályozás azokra a területekre terjed ki, amelyek európai uniós kompetenciákhoz társíthatók. Ezek sorában a politikus a nyelvi, oktatási, kulturális, regionális politikai, esélyegyenlőségi, valamint a kisebbségek állami támogatására vonatkozó jogokat említette.

Kelemen Hunor elmondta, hogy az RMDSZ ellenzékben is a kormánnyal való párbeszéd útját járja. Ez az út vezetett el oda, hogy a kormány a restitúciós szabályozás módosítása során megtartotta a törvény két magyar szempontból legfontosabb kitételét: a természetbeni visszaszolgáltatás elvét és a méltányos kárpótlást.

 Az RMDSZ tanácskozásán a két hét múlva tartandó csíkszeredai RMDSZ-kongresszust készíti elő a szövetség döntéshozó testülete.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?