Kormányalakítási tárgyalások: a PSD-n kívül mindenkivel egyeztetnek a liberálisok

A Szociáldemokrata Párton (PSD) kívül valamennyi parlamenti párttal tárgyalásokat kezd a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a kormány beiktatásához szükséges többség kialakítása érdekében – nyilatkozta hétfőn Ludovic Orban ügyvivő miniszterelnök, a PNL elnöke.

Orban kifejtette, még mindig érvényesnek tartja a PNL és a többi parlamenti párt között – külön-külön – kötött megállapodásokat, amelyeket be is tart a PNL. Elismerte ugyanakkor, hogy egy esetben nem tartották be az egyezséget, éspedig az RMDSZ-szel szemben, amikor a kormány felelősségvállalással fogadta el a kétfordulós polgármester-választás törvényét – amiből végül nem lett semmi, mert a PSD az RMDSZ támogatásával bizalmatlansági indítványt nyújtott be, aminek a megszavazásával megbukott az akkor még Orban vezette kormány.

Hozzátette azonban, hogy a kétfordulós polgármester-választás olyan célkitűzésük, amelyért minden adandó alkalommal ki fognak állni, és továbbra is igyekezni fognak megvalósítani azt. Ha beiktatják az új PNL-kormányt, „többek között” egy erre vonatkozó sürgősségi rendeletet is elfogadnak, hogy így változtassanak a választási törvényen (a PSD és az RMDSZ szerint is ellentmond az alkotmánybíróság egy korábbi ítéletének, hogy a választások előtt kevesebb mint egy évvel megváltoztassák a választási törvényt).

Ludovic Orban arról is beszélt, hogy a Florin Cîţu kijelölt miniszterelnök által javasolt kormány beiktatásáról döntő parlamenti szavazáskor a PNL törvényhozói jelen lesznek a teremben. A PNL-nek az az érdeke, hogy minél szorosabb ütemterv szerint történjen meg a miniszterjelöltek meghallgatása a parlamenti szakbizottságokban.

Erre egyébként kedden, szerdán és csütörtökön kerül majd sor, a kabinet beiktatásáról szóló szavazás időpontjáról pedig a azt követően után határoznak – döntötte el hétfőn a képviselőház és a szenátus együttes házbizottsága.

A szenátus ideiglenes elnöke, Titus Corlăţean azt mondta, a testület jövő hét elején ismét összeül, hogy kijelölje a beiktatásról döntő parlamenti ülés időpontját. A PSD szintén jövő hét elején dönti el, hogy törvényhozói részt vesznek-e majd a kormányiktatásról szóló szavazáson – tette hozzá Corlăţean.

Florin Cîţu kijelölt miniszterelnök pénteken nyújtotta be a parlamentbe miniszterjelöltjei névsorát és a kormányprogramot. Az egyetlen módosítás az Orban-kormány összetételéhez képest a pénzügyi tárcát érinti, amelynek vezetését Lucian Heiuş venné át a kormányalakítással megbízott Florin Cîţu helyett.

A parlamenti szabályzat a kormánynévsor benyújtásától számított 15 napon belül kell sort keríteni a végső szavazásra. Ezt megelőzően valamennyi miniszterjelöltet meghallgatják az összevont szakbizottságokban. A kormány beiktatásához a képviselők és szenátorok többségének a támogatására – 233 szavazatra – van szükség.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?