Sürgetik a Cîţu-kormány beiktatását a nemzeti liberálisok

A miniszterjelöltek mielőbbi szakbizottsági meghallgatását fogják szorgalmazni a nemzeti liberálisok a parlament két házának vezetőségénél, hogy a Florin Cîţu által beterjesztett kormány beiktatásáról döntő szavazásra akár már egy hét múlva sor kerülhessen – jelentette ki vasárnap este Ludovic Orban ügyvivő kormányfő a B1 TV műsorában.

„Az alkotmányos előírásoknak megfelelően Florin Cîţu kijelölt kormányfő pénteken benyújtotta a kormánynévsort és a kormányprogramot. Véleményem szerint kedden és szerdán lefolyhatnak a meghallgatások, csütörtökön pedig, vagy legkésőbb jövő hétfőn meg lehet tartani a szavazást a plénumban” – mondta a jelenlegi ügyvivő miniszterelnök.

Arra a kérdésre, hogy mit fog tenni a Nemzeti Liberális Párt (PNL), ha a Szociáldemokrata Párt (PSD) ismét bojkottálni fogja a plénumülést, Ludovic Orban azt válaszolta, meggyőződése, hogy a szociáldemokraták nem használhatják ezt a taktikát „míg a világ”.

„Nekünk is megvan rá a lehetőségünk, hogy alkotmányos jellegű jogi konfliktust jelentsünk, ha ők nem tesznek eleget a házszabályzatban leírt kötelezettségeiknek. De kérdem, érdemes-e alkotmányos természetű jogi konfliktus panaszával fordulni ehhez az alkotmánybírósághoz?!” – fűzte hozzá Orban, aki egyútta a PNL elnöke is.

(Nyitókép: Ludovic Orban | INQUAM Photos / Octav Ganea)

Kapcsolódók

Kimaradt?