Befutó helyet kapnak az RMDSZ listáján: megszűnt a kézdivásárhelyi MPP

Megszűnt önálló politikai entitásként létezni a Magyar Polgári Párt kézdivásárhelyi szervezete – ezt Szigethy Kálmán, az MPP helyi elnöke jelentette be pénteken. Az időzítés egybeesik a Bokor Tiboréval, aki közölte, az idei önkormányzati választásokon is megpályázza Kézdivásárhely polgármesteri székét, az RMDSZ színeiben, a Magyar Polgári Párt Támogatásával.

Bokor Tibor egy sajtótájékoztatón elmondta, „a helyi közösség érdekei, az emberek életminőségének javulása felette áll a politikának”, ezért az MPP helyi elnöke és Lukács László, a párt megyei tanácsosa is az RMDSZ listáján kap befutó helyet. Míg Szigethy Kálmán 2016-ban Bokor ellenjelöltjeként indult, és a voksok 6,42 százalékát szerezte meg, most a jelenlegi pártvezetés ellen fordult, kijelentve: „nem az a járható út, hogy Nagyváradról vagy Gyergyószentmiklósról mondják meg, hogy miként kell helyi szinten politizálni”.

Az MPP helyi politikusa nem támogatja a Magyar Polgári Párt és az Erdélyi Magyar Néppárt fúzióját, hangsúlyozva, „a központi vezetés által elképzelt út a Néppárttal nem járható”. Mint ismert, nem a kézdivásárhelyi az egyetlen helyi MPP-szervezet, amely szembefordul a Mezei János pártelnök által megszabott iránnyal. Korábban Málnáson kötött együttműködési megállapodást az MPP az RMDSZ-el, annak ellenére, hogy a párt januárban választási koalíciót hozott létre Erdélyi Magyar Szövetség néven az EMNP-vel. 

Február 19-én a Magyar Polgári Párt 18 Kolozs megyei szervezete függesztette fel tevékenységét, tagjai pedig kiléptek az alakulatból, amiért Mezei János MPP-elnök szerintük önkényesen fúzióra törekszik az Erdélyi Magyar Néppárttal. Mezei Jánost diktatórikus pártvezetési stílussal vádolva Berki Ferenc Maros megyei MPP-elnök egy nappal korábban, február 18-án lépett ki a pártból és vitt magával 15 helyi vezetőt.

A Partiumban is gondban van az MPP

A Maszol-nak Mezei János MPP-elnök korábban határozottan  cáfolta, hogy gondok lennének a pártban az EMNP-vel való fúzió miatt. Szerinte „csak az RMDSZ-es MPP-sek távoznak, és maradnak azok, akik dolgozni akarnak az erdélyi magyarokért”.

Nincs ezen a véleményen azonban egy egyre több embert számláló belső ellenzék, amelynek tagjai szerint „leszámolósdi kezdődött a Magyar Polgári Pártban, gyergyószentmiklósi irányítással”. Úgy tudjuk, nemcsak a közép-erdélyi és Székelyföldi MPP-szervezetekben vannak gondok, Partiumban is feszült a hangulat és ott is kifogásolják „a párt jobbikosodását”.

A pártból korábban kizárt politikusok és a rebellis ellenzék a Biró Zsolt korábbi pártelnök által vezetett Erdélyi Polgári Mozgalomba tömörült, amelyet nem kezel mostohagyerekként Magyarország kormánya – közreműködésével kapcsolják be Erdélyt az Ovi-Foci programba, amelynek keretében óvodai focipályákat építenek

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?