A PSD az új kormányfőjelölt miatt is az alkotmánybírósághoz fordulhat

Fontolgatja a Szociáldemokrata Párt (PSD), hogy alkotmánybírósághoz forduljon Florin Cîțu ügyvivő pénzügyminiszter kormányfőjelölése miatt – jelentette ki Marcel Ciolacu. Korábban a taláros testület épp a PSD kifogása nyomán nyilvánította alkotmányba ütközőnek Klaus Johannis első miniszterelnökjelöltjét, ezért kellett az államfőnek újabb személyt javasolnia.

Marcel Ciolacu szerint a PSD országos vezetőtanácsa pénteken fog ülésezni, és akkor döntenek majd a további lépésekről, de nem tartotta kizártnak, hogy ismét az alkotmánybírósághoz fordulnak.

Mint köztudott, az ellenzéki – de a parlamenti mandátumok legnagyobb arányát a magáénak tudó – párt kifogással fordult a taláros testülethez, miután Klaus Johannis ugyanazt a Ludovic Orbant kérte fel kormányalakításra, akinek a kabinetje február 5-én bizalmatlansági szavazás útján megbukott a parlamentben (ráadásul Orban ugyanarra a kormánynévsorra kért volna bizalmi szavazást).

Az alkotmánybíróság szerint az nem ütközött az alaptörvénybe, hogy a bukott miniszterelnököt javasolta ismét Johannis, az viszont sértette az alkotmány szellemét, hogy ezzel sikertelen kormányalakítást, vagyis a parlament feloszlatásához vezető eljárást, utóbb pedig az előre hozott választásokat akartak kiprovokálni. Az alkotmánybírák szerint a kormányalakítás célja a válsághelyet megoldása, nem pedig szándékos elmélyítése kell legyen – legalábbis így értelmezték Ludovic Orban nyilatkozatait.

A hétfői alkotmánybírósági döntés – és a szavazásra kiszabott 12 napos határidő letelte – miatt Orban visszaadta kormányalakítási megbízását, erre szerdán Johannis Florin Cîțut kérte fel, hogy legyen a miniszterelnök. Marcel Ciolacu szerint az elnök és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) ugyanannak a forgatókönyvnek az alapján „rendezte meg a színjátékot”, és az ellenzék által leginkább bírált PNL-s miniszter, Cîțu jelölésével azt akarják elérni, hogy a parlament ne szavazza meg az új kormányt, és kiprovokálják az előre hozott parlamenti választást (amihez kéne még egy második sikertelen kormányalakítási kísérlet is). A PSD-nek érdeke az időhúzás, a kormány beiktatásáról döntő szavazás elodázása, mert a közvélemény-kutatások szerint egy előre hozott választáson most csúfosan leszerepelne a volt kormánypárt.

Az új kormány névsorát és programját pénteken kezdi összeállítani a PNL.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?