Alkotmányos a restitúciós törvény

Nem sérti az alaptörvényt az államosított ingatlanokról szóló új jogorvoslati törvény - állapította meg pénteki ülésén az Alkotmánybíróság.

A parlamenti vita nélkül, úgynevezett kormányzati felelősségvállalással elfogadott jogszabály ügyében az ellenzéki jobbközép Demokrata Liberális Párt (PDL) kért normakontrollt, de kifogásait a taláros testület elutasította. A törvény akkor lép hatályba, ha Traian Băsescu államfő kihirdeti. Victor Ponta miniszterelnök korábban azt mondta: az elnök támogatásáról biztosította az ügyben.

A törvény alapján a román állam a következő néhány évben visszaszolgáltatná a még tulajdonában lévő államosított ingatlanokat, majd négy év múlva részletekben kezdene ismét kárpótlást fizetni azokért az elkobzott ingatlanokért, amelyeket nem lehet természetben visszaszolgáltatni.

A PDL alkotmányossági panaszában úgy vélekedett: formai hiba az, hogy a kormány felelősségvállalással kerülte meg a parlamentet olyan témában, amelyről több tervezet is a törvényhozás napirendjén szerepel. A felelősségvállalás egy olyan rendkívüli törvényhozási eljárás, amelynél a jogszabályt nem vitatja meg a parlament, az néhány napon belül automatikusan hatályba lép, hacsak nem bizonyul alkotmányellenesnek, vagy az ellenzéknek nem sikerül a kormányt megbuktatnia.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?