Kiértékelték a legfelsőbb bíróság tavalyi tevékenységét

A számtalan nehézség ellenére Románia „óriási" lépéseket tett a független igazságszolgáltatás felé – hangsúlyozta Klaus Johannis államfő a legfelsőbb bíróság múlt évi mérlegének ismertetése alkalmából tartott eseményen. Alina Corina Corbu, a bíróság elnöke szerint előítélet uralkodik a társadalomban az igazságszolgáltatással szemben.

„Vitathatatlan, hogy Románia óriási lépéseket tett a független, jól működő, modern, az európai értékekkel összhangban levő igazságszolgáltatás felé, amelyben mindannyian hiszünk" – fogalmazott az elnök, hangsúlyozva, hogy a legfelsőbb bíróságnak és a bíráknak általában meghatározó szerepük volt ebben.

Johannis kiemelte, az igazságszolgáltatás egy közszolgálat, ezért tevékenységének középpontjában az állampolgároknak, azok védelmének kell állniuk. „Egy társadalom akkor tud a benne rejlő potenciálnak megfelelően fejlődni, ha állampolgárai megfelelő védelemben részesülnek, valahányszor veszélybe kerülnek jogaik és szabadságaik, a tárgyalóteremben igazságot szolgáltatnak nekik" – nyomatékosította.

Az elnök beszélt arról is, hogy az elmúlt években voltak kísérletek az igazságszolgáltatás politikai alárendelésére, a társadalom azonban minden ilyen helyzetben hallatta a hangját. „Az igazságszolgáltatás függetlensége, a korrekt és kiszámítható törvényi keret megteremtése olyan célok, amelyekért továbbra is eltökélten harcolni kell, a nehézségektől függetlenül" – mondta.

A rendezvényen Alina Corina Corbu, a legfelsőbb bíróság (ICCJ) elnöke kijelentette: a román társadalomban van „egy bizonyos fokú negatív percepció az igazságszolgáltatással szemben”.

„Soha nem ódzkodtam attól, hogy a kevésbé kellemes dolgokat is kimondjam a nyilvánosság előtt. Ezért most is elmondom, hogy a román társadalomban van egy bizonyos fokú negatív percepció az igazságszolgáltatással szemben. És közülünk mindenki felelős ezért a helyzetért” – fejtette ki Corbu.

Rámutatott, az állampolgárok, a vállalkozók, a civil szervezetek közvetlen módon érzik a negatív hatásait annak, hogy megnőtt a jogi eljárások időtartama és ezzel együtt a költsége is, illetve, hogy nincs egységes gyakorlat.

Corbu szerint minden illetékes szervnek együtt kell működnie a román igazságszolgáltatás működésének javítása érdekében, szem előtt tartva a jogállam elveit és értékeit.

Hozzátette, a legfelsőbb bíróság „soha nem félt vagy pártoskodott” a törvény végrehajtását illetően, emiatt most megteheti, hogy párbeszédre és együttműködésre kéri fel a jogállam és állampolgárainak védelmét szolgáló és biztosító intézmények képviselőit.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?