Kelemen Hunor: egy többpárti kormány vagy az előre hozott választások jelentenének megoldást

Egy többpárti politikai kormány megalakítása vagy az előre hozott parlamenti választások megszervezése jelenthetné a kiutat a belpolitikai válságból – reagált Kelemen Hunor RMDSZ-elnök arra, hogy Ludovic Orban kedden visszaadta Klaus Johannis államfőnek a kormányalakítási megbízást, miután a házszabály által előírt 15 napon belül nem szavazott a parlament a javasolt kormánynévsorról. A parlamenti pártok vezetői eltérően nyilatkoztak az előállt helyzet megoldásának lehetőségéről.

„Az alkotmánybíróság hétfői döntése után várható volt, hogy Ludovic Orban visszaadja kormányalakítási megbízását” – vélte Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke szerint Johannis jelen helyzetben három lehetőség közül választhat a Cotroceni-palotában folytatandó egyeztetések után.

„Vagy megpróbál többséget építeni egy nemzeti liberális párti miniszterelnök-jelölt köré, amely azonban ezúttal nem egypárti, hanem koalíciós kormányt alakít, amely aztán az év végéig tisztségben marad. Vagy megpróbál többséget szerezni az előre hozott választások kiírása érdekében, de letéve a 26-os sürgősségi kormányrendeletben foglaltakról. Vagy nevesít egy jelöltet, és aztán lesz, ami lesz" – sorolta a lehetőségeket Kelemen, hozzátéve, hogy szerinte jelen helyzetben az első két opció valamelyike lenne a kívánatos megoldás.

 

A szövetségi elnök kiemelte, az államfő felelőssége megtalálni a kiutat ebből a helyzetből, „mert ő nem csak egy jegyző, aki a Cotroceni-palotában székel és aláír, ha valamit alá kell írni. Nagyobb odaadással kellene keresnie a megoldást" – tette hozzá.

A november óta hivatalban lévő Orban-kormányt február 5-én buktatta meg a parlament a bizalmatlansági indítvány megszavazásával, de azt követően Klaus Johannis államfő ismét Ludovic Orban javasolta miniszterelnöknek, aki ugyanazt a kormánynévsort és egy némiképp módosított kormányprogramot nyújtott be a parlamentnek. Az új kormány beiktatásáról február 24-én szavazott volna a parlament, de az alkotmánybíróság még aznap kimondta: alkotmányellenes volt Orban újbóli jelölése, pontosabban az, hogy Johannis és Nemzeti Liberális Párt arra „játszott”, hogy ne szavazzák meg a kormányt, ezzel provokálva ki az előre hozott választásokat. Johannisnak újabb jelöltet kell nevesítenie, ezért szerda délutánra tárgyalásra hívta a parlamenti pártok vezetőit.

Ponta: pártsemleges miniszterelnök kellene

A Pro Románia pártfüggetlen miniszterelnököt szavazna meg – nyilatkozta kedd este az Antena 3 televízió műsorában Victor Ponta pártelnök, nyomatékosítva: nem támogatnak egy újabb „Orban nélküli Orban-kormányt”.

Victor Ponta nagy hibának tartaná, ha Johannis továbbra is a Nemzeti Liberális Pártot (PNL) „erőltetné" kormányra, és abban bízik, hogy az államfő egy elismert, pártfüggetlen személyt bíz meg a kormányalakítással. Kifejtette: Klaus Johannis kötelessége, hogy az ország érdekeit a PNL érdekei fölé helyezze.

Ponta emlékeztetett: ő már tavaly október 23-án mondta, hogy hiba lenne egy liberális kormányt kinevezni, és most úgy látja, négy hónapot kellett elvesztegetni, hogy erre mások is rájöjjenek.

Az USR–PLUS jelöltje Cioloș

Az USR–PLUS Szövetség, akárcsak korábban, Dacian Cioloşt, a Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS) elnökét nevesíti miniszterelnöknek az államfő által szerdára összehívott megbeszélésen – közölte kedd este Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke.

„Továbbra is célunk, hogy a polgármestereket két fordulóban válasszák meg. Mint azt a korábbi konzultációkon is elmondtam, amennyiben kudarcot vall az előre hozott választások kiírására vonatkozó elképzelés, a válság megoldásának érdekében készek vagyunk részt vállalni a kormányban" – mondta az USR elnöke.

Ciolacu technokrata kormányt szeretne

Természetesnek tartja a Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvivő elnöke, hogy Ludovic Orban visszaadta kormányalakítási megbízatását. Ciolacu szerint a soron következő parlamenti választásokig szakértői kormánynak kellene irányítania az országot.

„Normális, hogy ez történt, hiszen létezik egy alkotmánybírósági döntés, amely indoklással vagy anélkül, de egyértelmű" – érvelt Ciolacu a Digi24 televíziónak adott nyilatkozatában. Hozzátette, pártbeli kollégáival döntik majd el, hogy milyen megbízatással megy majd az alakulat küldöttsége szerdán az államfő által kezdeményezett egyeztetésre, de vélhetően nem fognak miniszterelnök-jelöltet nevesíteni, már csak azért sem, mert az elnök kijelentette, hogy nem ad kormányalakítási megbízást PSD által jelölt személynek. „Továbbra is fenntartjuk, hogy a választásokig szakértői kormányra lenne szükség" – mondta. Rámutatott, a PSD készen áll támogatni egy átmeneti kormányt, de csak azzal a feltétellel, hogy az szakértői, nem pedig politikai kabinet lesz.

 

Ciolacu úgy vélte, a jelenlegi politikai válságot nem a PSD idézte elő – ahogyan azt Johannis állította korábbi nyilatkozatában –, hanem a PNL és az államelnök.

Jobb oldali jelölte szeretne a PMP

A Népi Mozgalom Pártja (PMP) egy jobboldali miniszterelnök-jelöltet támogató parlamenti többség mielőbbi kialakítását fogja szorgalmazni a Klaus Iohannis államfővel folytatandó szerdai egyeztetésen – nyilatkozta kedd este Eugen Tomac pártelnök. „Jelen pillanatban az a legfontosabb, hogy Romániának legyen kormánya" – nyomatékosította.

Tomac szerint az államfő felelőssége a konszenzus létrehozása egy stabil és legitim kormány tisztségbe iktatása érdekében, amely krízishelyzetben döntéseket hozhat. „Ez most a helyzet, nincs itt már helyük politikai vitáknak, azonnali intézkedésekre van szükség" – tette hozzá. Az előre hozott választások kapcsán a PMP elnöke azt mondta, jelen helyzetben „ez nem lehet aktuális téma".

A PNL egyelőre nem foglalt állást a kormányalakítással kapcsolatban.

(Nyitókép: Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a képviselőházban | Fotó: MTI)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?