Belföld

 • BEC: érvénytelen volt a referendum

  Érvénytelen volt az államfő leváltására kiírt referendum, ugyanis a Központi Választási Iroda (BEC) végleges adatai szerint csak a szavazati joggal rendelkezők 46,24%-a voksolt vasárnap. Traian Băsescu csak akkor térhet vissza a Cotroceni-palotába, ha a szerdán összeülő alkotmánybíróság is hitelesíti az eredményt.
 • Referendum: 20 órakor 37,67 %-os részvétel

  A választókorú lakosság 37,67 százaléka adta le szavazatát 20 óráig a Traian Băsescu felfüggesztett államfő leváltására kiírt népszavazáson. A vidéki lakosság átlag 42,23, a városi átlag 34,33 százaléka élt szavazati jogával. Továbbra is a déli megyékben a legmagasabb, Erdélyben pedig a legalacsonyabb a részvétel.
 • BEC: 45,92 százalékos volt a részvétel

  A választókorú lakosság 45,92 százaléka adta le szavazatát 23 óráig, urnazárásig a Traian Băsescu felfüggesztett államfő leváltására kiírt népszavazáson. A vidéki lakosság átlag 51,61, a városi átlag 41,76 százaléka élt szavazati jogával. A Hargita megyeieknek mindössze 11,56 százaléka vett részt a referendumon.
 • Băsescu köszönetet mondott a magyaroknak

  „A Központi Választási Iroda megerősítette: a referendum érvénytelen volt. Ez azt jelenti, hogy a románok egy alkotmányosságon nyugvó országra adták le szavazatukat" – jelentette ki a BEC urnazáráskor becsült adatainak közlése után hétfő hajnalban a felfüggesztett államfő.
 • Félhivatalos: Băsescu visszatérhet hivatalába

  Várhatóan újra elfoglalhatja hivatalát Traian Băsescu, mert a Központi Választási Iroda hétfői közlése szerint mindössze 46,23 százalékos volt a részvétel a referendumon. Victor Ponta kormányfő tudomásul vette az eredményt, és a magyarokat is okolja az államfő leváltási kísérletének kudarcáért. Cikkünk frissül.
 • Ponta: Antonescunak nincs amiért lemondania

  A miniszterelnök szerint a választók vasárnap kategorikus ítélet mondtak Traian Băsescu felett, és nem tartaná méltányosnak, hogy Crin Antonescu ideiglenes államfő – korábbi ígéretéhez híven – visszavonuljon a politikától, a vesztes Băsescu pedig visszatérjen az elnöki hivatalba.
 • Vasile Blaga: a PDL kész a párbeszédre

  A Demokrata Liberális Párt (PDL) párhuzamos számlálása szerint a választók 46,26 százaléka vett részt vasárnap az államfő leváltását célzó referendumon. Az adatokról Vasile Blaga számolt be hétfőn délben.
 • Antal Árpád: nem volt tét a magyarok számára

  A romániai magyarok nem akartak részt venni a román politikusok „dupla vagy semmi" játékában, mert számukra nem volt tétje a referendumon való részvételnek – kommentálta hétfőn a lanyha háromszéki szavazókedvet Sepsiszentgyörgy szociológus végzettségű polgármestere.
 • Valóban hálás lehet Băsescu a székelyeknek?

  Ha az erdélyi magyarok a román átlagnak megfelelő arányban mentek volna szavazni a vasárnapi referendumon, az legfennebb két százalékkal javított volna az országos részvételi arányon, s ez sem lett volna elegendő Traian Băsescu leváltásához – mondta a maszol.ro-nak Veres Valér szociológus.
 • Elszámoltatná a felelősöket Traian Băsescu

  Felszámolná a társadalmat megosztó törésvonalakat, ugyanakkor az általa államcsínynek nevezett intézményelfoglalás felelőseit is elszámoltatná Traian Băsescu - derült ki a felfüggesztett államfő hétfői sajtóértekezletén, miután bizonyossá vált, hogy a leváltására rendezett vasárnapi referendum nem érte el az érvényességi küszöböt.
 • Az USL utolsó szalmaszála: az alkotmánybíróság

  A kormánypárti politikusok azon agyalnak, miként lehetne meggyőzni az alkotmánybíróságot arról, hogy az 50 százalék alatti részvétel ellenére nyilvánítsák érvényesnek a vasárnapi referendumot. Ha sikerrel járnak, Traian Băsescu államfő mégsem térhet vissza a hivatalába.
 • Egyetemi tanárok kérik Ponta doktori címének visszavonását

  Nyílt levélben kéri 44 egyetemi tanár Ecaterina Andronescu oktatási minisztertől Victor Ponta kormányfő doktori címének visszavonását.
 • Kelemen: stratégiai tévedés minket bűnbaknak kikiáltani

  Nem a magyar távolmaradás miatt lett érvénytelen a Traian Băsescu felfüggesztett államfő leváltásáról rendezett vasárnapi népszavazás, és stratégiai tévedés a magyarságra hárítani a bűnbak szerepét - vélekedett kedden Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke az MTI-nek adott interjújában.
 • Băsescunak elege lett a „politikai öldöklésből”

  Elege lett Traian Băsescunak a július 29-i referendumot megelőző három hetes kampány és a Ponta-kabinet három hónapos kormányzás politikai csatározásaiból. A felfüggesztett államfő szerint a politikusoknak - beleértve önmagát - felül kell vizsgálniuk viselkedésüket az ország nemzetközi megítélése érdekében.
 • Gitenstein „elvszerű döntést" vár az Alkotmánybíróságtól

  „Elvszerű, külső befolyásolási kísérletektől mentes" döntést vár az Alkotmánybíróság részéről Mark Gitenstein, az WEgyesült Államok bukaresti nagykövete, aki felszólította a román politikusokat, hagyják nyugodtan dönteni a talárosokat. 
 • Antonescu: a választók valójában leváltották Băsescut

  Crin Antonescu ideiglenes államfő azt reméli: az alkotmánybíróság érvényesíti a vasárnapi népszavazás eredményét és megállapítja, hogy a választók leváltották Traian Băsescu felfüggesztett államfőt - derült ki a politikus kedd esti nyilatkozatából.
 • Monica Macovei: hatalmas csalás készülődik

  A legutóbbi huszonkét év legnagyobb méretű választási csalása készülődik – jelentette ki vasárnap délután Monica Macovei. A Demokrata Liberális Párt (PDL) európai parlamenti képviselője arra kérte a lakosságot, maradjon otthon, ne szavazzon az államfő leváltását célzó referendumon.
 • Referendum: 17 órakor csak 26,89%-os részvétel

  A szavazók 26,89 százaléka adta le szavazatát 17 óráig a Traian Băsescu felfüggesztett államfő leváltására kiírt népszavazáson. A jelenlét majdnem 13 százalékkal marad el a július 10-i helyhatóságin 17 órakor mért aránynál. Továbbra is a déli megyékben a legmagasabb, Erdélyben pedig a legalacsonyabb a részvétel.