FRISSÍTVE – Şerban Nicolaét javasolja a szenátus élére a PSD

FRISSÍTVE: A parlament felsőházában többséggel – 70 mandátummal – rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) Şerban Nicolaét javasolja a házelnöki tisztségre. Az államfő utáni második legfőbb közjogi méltóság posztja azután üresedett meg, hogy az alkotmánybíróság alaptörvénybe ütközőnek nevezte Teodor Meleșcanu tavalyi kinevezését. Az USR szerint Nicolae jelölése „sértő Romániára nézve”.

A jelölésről kedden, szavazás útján döntött a PSD szenátusi frakciója. Şerban Nicolae nevesítését 35 szociáldemokrata szenátor támogatta szavazatával, 26-an ellene voksoltak – tájékoztatott Florian Bodog szociáldemokrata párti honatya.

A szenátus frakcióvezetőinek tanácsa hétfőn arról döntött, hogy szerdán megválasztják a felsőház új elnökét. A korábbi elnök, Teodor Meleşcanu február másodikán mondott le tisztségéről, miután az alkotmánybíróság december 22-én megállapította, hogy kinevezése alkotmányellenesen történt.

Meleşcanu lemondása után a PSD közölte, hogy Titus Corlăţean alelnököt nevesítené a házelnöki tisztségre. Corlăţean jelenleg ügyvivőként látja el a házelnöki teendőket. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltje Alina Gorghiu, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) jelöltje pedig Vlad Alexandrescu lett.

A szenátus elnökét titkos szavazással választják meg a házszabály értelmében. Minden frakció egyetlen jelöltet nevesíthet.

USR: Nicolae jelölése sértő Romániára nézve

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szerint „sértő Romániára és a jogállamra nézve”, hogy a PSD Şerban Nicolaét jelölte a szenátusi elnöki tiszstégbe.

 

„Şerban Nicolae a régi politikai rendszer megtestesítője, a korruptak és közpénzek elsikkasztásának támogatója, akit csak a magánprivigéliumok érdekelnek, aki ellenőrzés alatt akarja tartani az igazságszolgáltatást és a köztisztségekbe való kinevezések rendszerét. Şerban Nicolae megválasztása a szenátus elnökévé egyenértékű lenne azzal, hogy Liviu Dragneát kihozzuk a börtönből, és beültetjük ismét a képviselőház elnöki székébe” – ad hangot felháborodásának Radu Mihail, az USR szenátusi frakciójának vezetője.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?