Kelemen Hunor: az előre hozott választások helyett a koronavírusra kellene összpontosítani

Váratlannak nevezte hétfőn az RMDSZ elnöke a Ludovic Orban miniszterelnöki jelölését alkotmányellenesnek nyilvánító alkotmánybírósági döntést. Kelemen Hunor szerint ez után a politikusoknak a koronavírus okozta problémákra kellene inkább összpontosítaniuk az előre hozott választások helyett.

A szövetségi elnök a Mediafaxnak reagált az alkotmánybíróságnak arra a határozatára, amellyel az alaptörvénnyel ellentétesnek nyilvánította az államfőnek azt a döntését, hogy ismét azt a Ludovic Orbant kérte fel kormányalakításra. Kelemen Hunor elmondta, váratlanul érte a taláros testület álláspontja.

„A miniszterelnök-jelölt nevesítése politikai kérdés. Csak a kormány beiktatásáról szóló szavazáson derül ki, hogy van-e mögötte parlamenti többség” – utalt a politikus az alkotmánybíróságnak arra az érvelésére, miszerint a kormányalakítási megbízásnak csak az lehet a célja, hogy a miniszterelnök-jelölt parlamenti többséget szerezzen egy új kormány beiktatása érdekében.

Kelemen Hunor szerint a taláros testület döntése után egyértelművé vált, hogy az államfő nem kérheti fel újra kormányalakításra Ludovic Orbant. „Teljesen zavarossá vált a belpolitikai helyzet. Nem látom jelenleg a kiutat ebből a politikai káoszból” – fogalmazott az RMDSZ elnöke.

A szövetségi elnök szerint az államfőnek három opciója van. Az egyik, hogy letesz az előre hozott választások tervéről, és nem erőlteti a bukásra ítélt kormányalakítási kísérleteket, hanem valóban egy olyan miniszterelnököt javasol, aki mögött parlamenti többség lesz, és aki el tudja kormányozni az országot az év végi parlamenti választásokig.

„A küszöbünkön van a koronavírus problémája. Ez azt eredményezi, hogy a polgárokat most az egészségük, a biztonságuk, a járványra való felkészülés érdekli, nem foglalkoztatja már őket az előre hozott választások kérdése. A politikusoknak le kell venniük a napirendről az előre hozott választásokat” – érvelt Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke szerint az államfő második opciója egy olyan parlamenti többség kialakítása, amely képes előidézni előre hozott választásokat, de nem a választási rendszert burkoltan módosító 26-os sürgősségi rendelet, hanem a parlamentben sürgősségi eljárással megszavazott törvény alapján.

Kelemen Hunor szerint Klaus Johannis harmadik opciója az, hogy nevesít egy miniszterelnök-jelöltet „majd csak lesz valahogy” alapon. Megjegyezte: nem tudni, hogy az államfő a felsoroltak közül melyik lépését választja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?