Bár vannak problémák, Csíkszereda az egyik legbiztonságosabb megyeszékhely

Csíkszereda az ország legbiztonságosabb városai közé tartozik, ám így is adódik néhány évek óta elhúzódó probléma, amelyre összehangolt cselekvési tervet dolgozott ki a városi rendőrség és a polgármesteri hivatal. 

Több százan írták alá azt a Csíkszeredai Városi Rendőr-felügyelőséghez eljuttatott petíciót, amelyben néhány kirívó közbiztonságot érintő jelenségre hívták fel a fegyelmet a székelyföldi város kereskedelmi társaságainak tulajdonosai, valamint alkalmazottjai – tudtuk meg a Csíkszereda Polgármesteri Hivatala által szervezett hétfői sajtóeseményen. Az üzletek, vendéglátóhelyek főleg amiatt panaszkodtak, hogy mindennapi működésük során rendszeresen meggyűlik a bajuk a kéregetőkkel, koldusokkal, a roma kisebbséghez tartozó antiszociális viselkedést mutató gyerekekkel – mondta el Ghenci Nicolae-Florin, a Csíkszeredai Városi Rendőrség parancsnoka.

A rendőrtiszt beszámolt arról a múlt csütörtökön lezajlott nagyszabású akcióról, amely során a város egyik probléma-gócaként nyilvántartott Petőfi utcai roma-családok lakásait ellenőrizték rajtaütésszerűen. A csendőrséggel közösen végrehajtott akcióban több olyan személyt azonosítottak, akik nem tartózkodtak legálisan a lakásokban, nekik el kellett hagyniuk az épületeket. A helyszíni ellenőrzések során kirívó eseteket nem találtak, a tapasztalatok szerint a legtöbb gyermek jár iskolába és viszonylag rendezett körülmények között él. Egy olyan épület van az utcában, ahol viszont sok az iskolaköteles gyermek, és az ott élő családok sok problémát okoznak életvitelükkel – tudtuk meg. A jövőben gyakrabban indítanak a környékre őrjáratokat, hogy megelőzzék a nem kívánatos eseményeket.

„Minden évben öt-hat hasonló nagyszabású akciót szoktunk szervezni a városban” – mondta el Füleki Zoltán, Csíkszereda alpolgármestere. Az elöljáró hozzátette: sok esetben nem is a helyben élők okozzák problémákat, hanem a környékről a városba beutazó roma származású személyek. Füleki kiemelte: minden esetet érdemes a rendőrség felé jelezni. „Ha nem olyan súlyos az ügy, nem kell feltétlenül a 112-es sürgősségi számot hívni, de nagyon fontos, hogy ne maradjon el a bejelentés. Több olyan eset is történt az elmúlt időszakban, amikor lakossági bejelentés, jelzés hatására kerültek kézre elkövetők, szabálysértők” – hangsúlyozta az alpolgármester.

Füleki Zoltán elmondta: Csíkszereda az ország megyeszékhelyei között az egyik legbiztonságosabb városnak számít, ahogy Hargita megye sem tartozik a legproblémásabb megyék közé a közbiztonság szempontjából. „Az elmúlt évben 11 rablás történt a városban, tíz esetben megkerült az elkövető. Sajnos finomodnak, tökéletesednek a lopási módszerek, gyakoribb a lakásokba történő behatolás. Számítunk a helyi lakosság aktivitására a bűnözés visszaszorítása érdekében és folytatni fogjuk a legutóbbihoz hasonló akciók sorát” – összegzett Csíkszereda alpolgármestere.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?