Magyarellenes kihívója akadt Soós Zoltánnak Marosvásárhelyen

Marius Pașcan, a Népi Mozgalom Párt ügyvezető elnöke is indulni kíván a marosvásárhelyi polgármester-választáson. A politikus a Marosvásárhelyi Rádióban beszélt szándékáról, hangsúlyozva vérfrissítésre van szükség a városban.

„Szándékozok indulni a marosvásárhelyi polgármesteri székért. (…) Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam. Szükség van a frissítésre Marosvásárhelyen, főként a fejlesztési projektek tekintetében. Az az érzésem, hogy a város egy pocsolyává változott, tehetetlenül vergődik, bekerült egy ördögi körbe, amit a helyi lakosság érzékel a leginkább” – fogalmazott Marius Pașcan parlamenti képviselő.

A magyarellenességéről elhíresült politikus konkrét, sürgős megvalósításra váró tervek között említette azokat a problémákat, amelyekről évek óta mindenki beszél a városban, a Jedd és Nagyernye közötti, Marosvásárhelyt elkerülő út megépítését (ami egyébként a szállításügyi minisztérium hatásköre), az új Maros-híd megépítését, parkolóházak építését és a helyi tömegközlekedés korszerűsítését.

Marius Pașcan a rádiós műsorban elutasította és fabulációknak nevezte azokat a híreszteléseket, miszerint ha polgármester lenne, nem tenne mást, mint a jelenlegi városvezető által kitaposott útba beállva az általa megszabott irányt követné. Azt mondta, nem akarja letagadni a múltját – 2000-től 2009-ig Dorin Florea tanácsadója, majd a hivatal sajtószóvivője volt – annál is inkább, mert meglátása szerint 2000 és 2008 között a jelenlegi városvezető két olyan mandátumot vitt végig, amelyek mérlege egyértelműen pozitív.

„Akkor vittük végig azokat a beruházásokat, amelyekkel Dorin Florea jelenleg is büszkélkedik, a Víkend-telep valamint a Somos tető modernizálását, a Dózsa György utca szélesítését, az Európai Unióhoz való csatlakozás előtti években olyan pályázatot írtunk az én vezetésemmel, amely révén az első évben 13 millió eurót nyertünk 50 utca felújítására” – magyarázta a polgármesteri székre aspiráló parlamenti képviselő. Azt állítja, hogy az ő 2009-es prefektussá való kinevezése óta valami megbicsaklott a polgármester körül, ezért van szükség a váltásra.

Megtámadt mindent, ami magyar

Marius Pașcan az utóbbi években a nacionalista megnyilvánulásairól vált ismertté. Miután 2012 áprilisában lemondott prefektusi tisztségéről és bejelentette, hogy a Demokrata Liberális Párt színeiben indul a helyhatósági választásokon, kormánymegbízotti mandátuma egyik legfontosabb eredményének a Felső-Maros menti Bánffy-erdők visszaszolgáltatásának a megakadályozását tartotta.

Prefektusként ellenezte az önálló magyar főtanszékek létrehozását a marosvásárhelyi orvosi és gyógyszerészeti egyetemen, azt állítva, hogy a magyar oktatók által elindított szegregációs törekvéssel rontják egyetemen az oktatás színvonalát. 2019. január 29-i Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy az RMDSZ „etnikai alapon szét akarja szakítani” az egyetemet azzal, hogy ellenzi, azt, hogy a magyar oktatók nem vizsgáztathatnak kizárólag saját tételeik alapján.

Tavaly beperelte az oktatási minisztériumot és a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnáziumot az utóbbi 2008-as, törvénytelennek vélt létrehozása miatt. Azt hangsúlyozta, hogy a tanintézetet „a Szociáldemokrata Párt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége és az RMDSZ aljas politikai cinkosságával, Budapest megrendelésére, az Orbán Viktor miniszterelnök által kifejtett nyomás hatására” hozták létre.

Öt mandátum után egyáltalán nem biztos, hogy indulni fog az idei helyhatósági választáson Dorin Florea, a román pártok többsége ugyanis nem támogatja a jelenleg a Liberálisok és Demokraták Szövetsége színeiben politizáló polgármestert. A Krónika című napilap értesülése szerint a Nemzeti Liberális Horațiu Suciut, a marosvásárhelyi szív-érrendszeri és transzplantációs intézet szívsebészeti klinikáját vezető orvosprofesszort próbálja meggyőzni arról, hogy „összromán” jelöltként induljon Marosvásárhely polgármesteri tisztségéért. A neves professzor még nem fogadta el a felkérést, pedig a Krónika szerint Klaus Iohannis államfő és Ludovic Orban ügyvivő miniszterelnök is beszélt már vele a tervről. A Nemzeti Liberális Párt március 1-jén dönt a polgármesterjelöltjéről, ez az a párt egyébként, amelyik számára a legnagyobb a tét.

Kapcsolódók

Kimaradt?