FRISSÍTVE – A CSM véleményét semmibe véve nevezte ki az új főügyészeket Johannis

FRISSÍTVE: A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) ajánlását figyelmen kívül hagyva Klaus Johannis államfő csütörtökön kinevezte mindhárom jelöltet a legfőbb ügyészség, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) és a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) élére.

A döntés értelmében Nicu Bologa lesz a DNA főügyésze, Giorgiana Elena Hosu vezeti majd a DIICOT-ot, illetve Gabriela Scutea tölti be a legfőbb ügyészi tisztséget. Mindhármuk mandátuma három-három évre szól.

A CSM ügyészi részlege a múlt pénteken csak Nicu Bologa jelölését véleményezte pozitívan, Gabriela Scutea és Giorgiana Elena Hosu pályázatát nem támogatta, ennek ellenére az elnök mind a hármat kinevezte.

Az utóbbi időben ügyvivők irányították a legfontosabb vádhatóságokat. A DIICOT-nak 2019 októbere, a legfőbb ügyészségnek 2019 áprilisa, a DNA-nak pedig 2018 júliusa óta volt ideiglenes vezetője.

Korábban az államfő és szociáldemokrata párti (PSD) kormány közötti feszültség akadályozta azt, hogy olyan vezetők kerüljenek a vádhatóságok élére, akiket mindkét fél támogat. Az ügyészségi vezetői tisztségek a 2019 őszéig kormányzó PSD és a Johannis közötti konfliktus örökös ütközőzónájának számítottak. A PSD egyik presztízsgyőzelmeként ünnepelte 2018-ban, hogy – az alkotmánybíróság támogatásával – sikerült rákényszerítenie Johannist: mentse fel Laura Codruța Kövesit, a vezető politikusok százait rács mögé juttató DNA főügyészét, akit a PSD túlkapásokkal és visszaélésekkel vádolt.

A korábbi szociáldemokrata kormány igazságügyi minisztere Augustin Lazăr akkori legfőbb ügyész ellen is támadást indított, de őt nem sikerült eltávolítania: a poszt tavaly tavasszal Lazăr második hároméves mandátumának lejártával üresedett meg.

A PSD-kormánynak azt sem sikerült kikényszerítenie, hogy az államfő kinevezze a DNA élére az akkori igazságügyi miniszter jelöltjét. Cătălin Predoiu, a mostani liberális (PNL) kormány igazságügyi minisztere a három tisztségre kiírt versenyvizsga nyomán nevezte meg jelöltjeit.

Ludovic Orban ügyvivő kormányfő csütörtökön újságírói kérdésre válaszolva úgy vélekedett: a jelölteket „pártatlan, objektív" eljárás alapján választották ki, a CSM véleményezését pedig az államfőnek nem kötelező figyelembe vennie. Orban felidézte: az időközben európai főügyésszé választott Kövesi sem kapta meg a CSM támogatását, sem akkor, amikor Románia legfőbb ügyészévé, sem akkor, amikor a DNA főügyészévé nevezték ki.

(Nyitókép: Klaus Johannis | Fotó: presidency.ro)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?