FRISSÍTVE – A PSD bojkottálni fogja a kormány beiktatására kiírt szavazást


-A A+FRISSÍTVE: Bojkottálni fogja az Orban-kormány beiktatására kiírt február 24-i, hétfői parlamenti ülést a Szociáldemokrata Párt (PSD) – döntötte el a párt központi végrehajtó bizottsága szerda délután.

A szenátori és képviselői mandátumok több mint negyven százalékával rendelkező PSD ezzel akarja elejét venni az előre hozott parlamenti választások kiprovokálásának (a jelenlegi közvélemény-kutatási eredmények szerint a szociáldemokraták mandátumainak száma majdnem felére csökkenne, ha a közeljövőben tartanák a választásokat.)

A február 6-án bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatott Ludovic Orban miniszterelnököt kérte fel ismét kormányalakításra Klaus Johannis államfő, de a Nemzeti Liberális Párt (PNL) előre jelezte, hogy nem szavazza meg saját miniszterjelöltjeit, mert célja az előre hozott választások megszervezése (ahhoz azonban két sikertelen kormányalakítási kísérletre is szükség van). A szociáldemokraták meg akarják várni az alkotmánybíróság döntését, hogy nem sérti-e az alaptörvényt Orban újbóli jelölése kormányfőnek.

Marcel Ciolacu, a PSD ügyvivő elnöke elmondta: azt is alkotmányellenesnek tartják, hogy a jobbközép kormány parlamenti vita nélkül, sürgősségi rendelettel módosította a választási rendszert. A PSD ebben az ügyben is alkotmánybírósági döntést vár, a választási törvény módosításáról pedig parlamenti vitát kezdeményez.

A PSD szerint a parlamenti választások előrehozását egy kezelhetetlen politikai válság megoldásaként teszi lehetővé az alkotmány, és sérti az alaptörvény szellemét az, hogy az államfő szándékosan idéz elő válságot a parlament feloszlatásának szándékával. Ciolacu szerint a kormányalakítási megbízás célja nem lehet az, hogy a miniszterelnök-jelölt elbukja a bizalmi szavazást.

Ludovic Orban miniszterelnök-jelölt sem titkolja, hogy nem beiktatása, hanem elutasítása érdekében járul régi-új kormányával hétfőn a parlament elé. Az államfő ugyanis csak akkor oszlathatja fel a parlamentet, ha 60 napon belül két egymást követő kormányalakítási kísérlet meghiúsul. Orbant nem fenyegeti olyan „veszély", hogy február elején leváltott kabinetjének most bizalmat szavazna a parlament. Az viszont megakadályozhatja az előrehozott választások kiprovokálását, ha a PSD és szövetségesei bojkottja hosszabb időre lebénítja a törvényhozást.

A parlament két házának együttes ülése csak a törvényhozók több mint felének – legalább 233 képviselőnek és szenátornak – a jelenlétében határozatképes. Ugyanilyen minősített többség szükséges egy tisztségben lévő kormány leváltásához vagy egy új kabinet beiktatásához. A PSD-nek 203 törvényhozója van.

A hírtelevíziók szerint a PSD már megegyezett az Orban-kabinet február 5-i megbuktatásában kulcsszerepet játszó, Victor Ponta vezette Pro Romania párttal és a Călin Popescu Tăriceanu által elnökölt a Liberálisok és Demokraták Szövetségévelk (ALDE), hogy csatlakoznak a bojkotthoz, így valószínűsíthető, hogy a bukaresti parlament határozatképtelen lesz hétfőn, és a kormány beiktatásáról szóló bizalmi szavazást el kell napolni. A PSD végrehajtó bizottságának gyűlése előtti megbeszélésen, Marcel Ciolacu irodájában Călin Popescu-Tăriceanu is jelen volt.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X