Az előre hozott választásokról egyeztet Johannis a liberálisokkal

A Nemzeti Liberális Párthoz (PNL) közel álló források szerint Klaus Johannis államfő tárgyalni készül a párt illetékeseivel az előre hozott választásokat előkészítő stratégiáról.

A források szerint a megbeszélésre még szerdán délután sor kerül egy protokollrendezvényekre fenntartott villában. A második Orban-kabinet minisztereit hétfő óta hallgatják meg a parlament két házának szakbizottságai. A meghallgatások szerdán véget érnek.

Az új kormány beiktatásáról szóló szavazást február 24-re tűzték ki a parlament két házának együttes ülésén, de a PNL már előre jelezte, hogy tartózkodni fognak a törvényhozói a saját jelöltjeikről szóló szavazáson. A pártnak – miként az államfőnek – feltett célja, hogy két sikertelen kormányalakítási kísérlet után feloszlatásra kerüljön a parlament, és előre hozzák az év évgén esedékes parlamenti választásokat. A PNL azt reméli ettől, hogy a meglovagolva a közvélemény-kutatások által jelzett népszerűségi hullámot – és a Szociáldemokrata Párt (PSD) mélyrepülését – többséget tud szerezni a parlamentben.

(Nyitókép: Johannis a PNL-vel tartott múltheti egyzetésen | Fotó: presidency.ro)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?