Megkezdődött a következő Orban-kormány miniszterjelöltjeinek meghallgatása

Megkezdődött hétfőn a parlamentben a következő, de változatlan összetételű Orban-kormány miniszterjelöltjeinek háromnaposra tervezett meghallgatása. A szakbizottságokban több miniszterjelölt elutasító véleményezést kapott.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) kormányának újbóli beiktatásáról szóló parlamenti szavazást várhatóan február 24-én tartják.

Február 5-én bukott meg a Ludovic Orban vezette kisebbségi liberális kormány, majd Klaus Johannis elnök ismét őt bízta meg kormányalakítással. Az elnök és a liberálisok előre hozott parlamenti választást akarnak előidézni, ezért Johannis abban a reményben bízta meg Orbant, hogy egy esetleges elutasító szavazás során közelebb kerülnek az előre hozott választáshoz. Az elnök azt követően oszlathatja fel ugyanis a parlamentet és írhatnak ki előre hozott választást, ha előbb jövő hétfőn, majd utána az elnök második miniszterelnök-jelöltjének kabinetjét is elutasítja a törvényhozói testület.

Ludovic Orban ugyanazokat a minisztereket javasolta a kormányba, akik november óta eddig is vezették a szaktárcákat. A miniszterelnök-jelölt kifejtette: miniszterei elsősorban arról beszélnek a meghallgatáson, mit tettek az elmúlt hónapokban, hogy helyrehozzák a szociáldemokrata kormányok által elkövetett igazságtalanságokat és hibákat. Orban szerint a szociáldemokrata törvényhozóknak nincs erkölcsi alapjuk véleményt mondani a miniszterjelöltekről.

A hétfői meghallgatáson Costel Alexe környezetvédelmi, Florin Cîțu pénzügyminiszter-jelölt és Marcel Vela belügyminiszter-jelölt kaptak elutasító véleményezést, a védelmi tárca vezetésére javasolt Ionel Ciucă kinevezését támogatta az illetékes szakbizottság. A szakbizottsági szavazás azonban csak konzultatív jellegű.

Kapcsolódók

Kimaradt?