Egymásnak és a pártelnöknek estek az MPP Maros megyei szervezetének tagjai

Egymásnak és a pártelnöknek estek a Magyar Polgári Párt Maros megyei szervezetének tagjai. Az egyik csoport Mezei János pártvezetési stílusát bírálja és az Erdélyi Magyar Szövetségből való kilépéssel fenyegetőzik. A másik csoport kiáll a szövetség mellett és úgy véli, hogy aknamunka zajlik a háttérben, amelynek célja az egység megrepesztése.

Még meg sem száradt az aláírás az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt január 18-i közös kongresszusának határozatán, amely alapján Erdélyi Magyar Szövetséget néven választási koalíciót kötnek, máris recseg-ropog az együttműködés – legalábbis Maros megyében. Berki Ferenc, az MPP Maros megyei elnöke azzal fenyegetőzik, hogy tagszervezetit kilépteti a szövetségből. Párttársai szerint Berki csak a saját nevében beszél, mert a pozícióját félti.

Kétfele tart a Maros megyei MPP

„Érthetetlen, hogy Berki szembefordul a januári közös pártkongresszus döntéseivel, ezáltal hűtlen az erdélyi jobboldali választópolgárokhoz, és hűtlen az Erdélyi Magyar Szövetséghez is” – ez olvasható abban a sajtóközleményben, amelyet Kátai Attila, a Magyar Polgári Párt országos alelnöke, Vass Imre, az MPP Maros megyei szervezetének az alelnöke és Biró József-Attila, a párt megyei önkormányzati képviselője ír alá. A „megyei tagok többségének szószólóiként” hangsúlyozzák: szeretnénk, ha Maros megye is felzárkózhatna az összefogáshoz, ezért végre kívánják hajtani a két párt közös januári kongresszusának döntéseit és az „erdélyi magyarok érdekeit szem előtt tartva” egységben akarnak készülni az önkormányzati választásokra.

Ennek előzménye, hogy Berki Ferenc, a Maros megyei MPP-szervezet 2016-ban megválasztott elnöke élesen bírálta Mezei János pártelnököt, valamint Sorbán Attila Örs alelnököt, akiket diktatórikus pártvezetéssel vádol, mivel „nem a többség demokratikus igényére, hanem a kisebbség fölötti zsarnokoskodásra” építik tevékenységüket. Azt állítja, hogy Mezei János az MPP és az EMNP szervezeteinek közös koordináló testületébe nem a Maros megyei 11 alapszervezet által nevesített személyekből, hanem az általa uralt és befolyása alatt tartott két alapszervezetből jelölte ki. Berki Ferenc a Maros megyei MPP-szervezet többségi tagsága nevében felszólítja a pártelnököt, hogy ne csak hirdesse, hanem gyakorolja is a választás szabadságát és vegye figyelembe a demokratikus többség akaratát. Amennyiben nem vonja vissza döntését, állítása szerint az MPP 11 Maros megyei szervezete visszalép a választási szövetségből.

Aknamunka zajlik a háttérben?

Berki Ferencet párttársai azzal vádolják, hogy az Erdélyi Magyar Szövetség szétszakítására játszik és az RMDSZ malmára hajtja a vizet. A kijelentés pikantériája, hogy Kátai Attila, az MPP országos alelnöke az RMDSZ listáján nyert önkormányzati mandátumot Nyárádszeredában. „Ha az új magyar egységről beszélünk, a teljes erdélyi magyarságot felölelő egységről kell beszélnünk. Amíg a Magyar Polgári Párt élén álltam, én ezt képviseltem és továbbra is ebben hiszek. Ha új magyar egységről beszélünk, teljes körű összefogás kell, hisz olyan időket élünk, amikor össze kell zárnia az erdélyi magyarságnak, és az egész kárpát-medencei magyarságnak. Az egységre való törekvést támogatom, de ezt az egységet nem sajátíthatja ki egy szűk csoport, amely magát az erdélyi magyar politika jobboldalaként határozza meg. A gyakorlat azt üzeni, hogy a Mezei János és karlendítős Csomortányi István által megszabott politikai irány a szélsőjobb felé tolódik, ami nagyon veszélyes” – nyilatkozta a Maszolnak Biró Zsolt, parlamenti képviselő, az MPP korábbi elnöke, aki a párt belső ellenzékének a hangadó politikusaival létrehozta az Erdélyi Polgári Mozgalmat. 

Szerinte az erőltetett pártegyesítés mindig törékeny, amit előrevetített az, hogy mind az MPP-n, mind az EMNP-n belül megvoltak az ellenzők. „Az MPP korábbi elnökeként számomra érthetetlen, hogy azt a politikai tőkét amit 2012-2016 között sikerült felhalmoznunk, azt az új vezetőség lenullázta és kétségbeesésében a pártegyesítésbe szaladt. Borítékolható volt, hogy a belső ellentétek szétszakítják ezt és azt is látni kell, hogy Kovászna megyében például külön utakon járnak, és nem egymással, hanem az RMDSZ-el kötnek egyezséget”” – fogalmaz Biró Zsolt.

Kifogásolják az MPP jobbikosodását. Berki Ferenc nemcsak Mezei János pártvezetési stílusát bírálja, hanem az Erdélyi Magyar Ifjak „nemzeti jellegű szervezetből” beejtőernyőzött Sorbán Attila Örs tevékenységét is. Hangsúlyozza, hogy Maros megye elhatárolódik a párt elnökének szélsőséges politikájának irányvonalától. „A Jobbikból kivált Mi Hazánk szervezettel való kapcsolattartás a párt felhatalmazása nélkül történik” – szögezi le a párt Maros megyei szervezetének elnöke. Egy Facebook-bejegyzésben azt írja, hogy Sorbán Attila Örs a „Mi Hazánk Mozgalom fantomembere”, aki 2020. január 28-án a Jobbikból kivált alakulat évértékelőjén is részt vett, eközben pedig a Fidesz által biztosított infrastruktúrát használja. „Mind igazi MPP-s ezért nem értek veletek egyet, mivel a Fidesztől kapjátok a fizetést, irodafenntartást, és az autót amivel cirkáltok minden nap” – rója fel párttársainak az irányváltást Berki Ferenc.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?