Marcel Ciolacu szerint a PNL törvényesítette a választási turizmust

A Szociáldemokrata Párt (PSD) sürgősen a Nép Ügyvédjéhez fordul, miután az előre hozott választásokról szóló sürgősségi kormányrendelettel a Nemzeti Liberális Párt (PNL) „a választási csalások paradicsomává” változtatta Romániát – közölte pénteken Marcel Ciolacu, a PSD ügyvivő elnöke.

„A PNL ma törvényesítette a választási turizmust!” – utalt arra, hogy megjelent a Hivatalos Közlönyben az előre hozott parlamenti választásokról szóló sürgősségi kormányrendelet, amelynek értelmében bárki bármelyik szavazókörben leadhatja a voksát, nem csak a lakhelye vagy tartózkodási helye szerinti választókerületben.

„Jogellenes a rendelet, a törvényhozási tanács negatív véleményével, amely Romániát a választási csalások paradicsomává változtatja! Ez a demokrácia kicsúfolása! Sürgősen a Népi Ügyvédjéhez fordulunk, hogy akadályozza meg a visszaélések és törvénytelenségek ezen sorozatát az alkotmánybíróságon. Az alkotmánybíróságnak le kell állítania a PNL által törvényesített választási turizmust" – írta Facebook-bejegyzésében Ciolacu.

 

Szerinte Ludovic Orban megsértette a jogállamiságot, és „jelenlegi pozícióját kizárólag a PNL érdekeinek kiszolgálására használta".

„Mindaddig, amíg bárki, bárhol szavazhat, mi a garancia arra, hogy a képviselőket helyesen választják meg? Helyes-e, hogy egy bukaresti döntsön Brassó képviselőjéről vagy fordítva?" – vetette fel.

Az szenátus honlapja szerint az előre hozott választásokról szóló, a kormány által február 5-én elfogadott sürgősségi kormányrendeletet pénteken iktatták a felsőházban, mint az első megkeresett jogalkotási fórumban. A sürgősségi rendeleteket ugyanis csak azután vitatja meg a parlament, hogy azokat kihirdetik.

(Nyitókép: INQUAM Photos / Alexandra Pandea)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?