A ditrói események kapcsán tett diszkriminatív nyilatkozatai miatt feljelentették Băsescut

A gyergyóditrói munkakonfliktus kapcsán tett magyarellenes nyilatkozataiért feljelentette az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál Traian Băsescu egykori államfőt, jelenlegi európai parlamenti képviselőt Brassai Hunor, a Minta ifjúsági szervezet elnöke, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) marosvásárhelyi szervezetének vezetője.

Az EMNP közleményében szerint Brassai úgy fogalmazott: a feljelentésre azért volt szükség, mert a volt elnök súlyosan magyarellenes nyilatkozatokat tett a gyergyóditrói események kapcsán.

„A román politikusok és közéleti szereplők valósággal sportot űznek abból, hogy ki tud uszítóbb és botrányosabb módon megnyilatkozni az erdélyi magyar közösség kapcsán. Ebből elég volt! Legutóbb Traian Băsescu volt az, aki pillanatnyi politikai haszonszerzésből azt nyilatkozta, a székelyföldi megyékben élő románok folyamatosan ki vannak téve az idegengyűlöletnek, utalva ezzel a gyergyóditrói eseményekre. A román politikus közösségünket nemes egyszerűséggel komplexusosnak nevezte, s hangsúlyozta, a székelység, valamint az erdélyi magyarság nem képes más etnikumú közösségekkel együtt élni" – idézte a közleményt Brassait.

A Minta elnöke szerint elfogadhatatlan, hogy bárki ilyen módon bélyegezze meg az erdélyi magyarokat és a székelyeket, ezért az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz fordult jogorvoslatért.

„Elegünk van a folyamatos, intézményesített és állami szintre emelt gyűlöletkeltésből. Minden alkalommal fel kell lépnünk, ha ilyet tapasztalunk, s minden rendelkezésünkre álló eszközzel meg kell akadályoznunk, hogy a román politikusok éket verjenek többség és kisebbség közé, közösségünket pedig megbélyegezzék és a gyűlöletkampányuk célpontjává tegyék" – fogalmazott Brassai Hunor.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?