Paradigmaváltás jöhet az egyházi ingatlanok restitúciójának folyamatában

Döntőházként fogadta el a képviselőház azt az RMDSZ-es törvénykezdeményezést, amely a visszaszolgáltatott javak a valós értékfelmérését biztosítaná, valamint arra kötelezné az államot, hogy visszaszolgáltatási folyamatban bizonyítsa be, nem jogtalanul kobozta el a tulajdont.

A tervezetet Apjok Norbert, az RMDSZ Máramaros megyei parlamenti képviselője dolgozta ki, a képviselőházi vitában Szabó Ödön Bihar megyei parlamenti képviselő kiegészítő javaslataival került elfogadásra.

A Máramaros megyei parlamenti képviselő elmondta: „sajnálatos, hogy 30 évvel a rendszerváltás után sem rendeződött az elkobzott egyházi ingatlanok teljes visszaszolgáltatása. Azok az igénylők, akik kárpótlásért folyamodtak valós ingatlan áron alul voltak kárpótolva. A ma elfogadott törvény áttörést nyújt a visszaszolgáltatott ingatlanok értékének valós megállapításában. Ezentúl nem a 2013-as ingatlan értékek szerint kell felmérni az ingatlanokat, hanem a visszaszolgáltatást előíró határozat időpontjában érvényes közjegyzői értékrács szerint kell azokat felbecsülni.”

Szabó Ödön, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese, kifejtette, a ma elfogadott törvény változást hoz az eddigi visszaszolgáltatási folyamatban: „eddig az eredeti tulajdonosoknak kellett bebizonyítaniuk, hogy az állam jogcím nélkül, erőszakkal fosztotta meg őket az adott tulajdontól. Azonban ezt sok esetben lehetetlen volt bebizonyítani. A ma elfogadott törvényben gyakorlatilag megfordítottuk az eddigi bizonyítási folyamatot: ezentúl az állam kell bizonyítsa azt, hogy nem erőszakkal vette el az adott javat, amennyiben ezt nem tudja, akkor az adott ingatlan tulajdonjoga az elkobzás előtti tulajdonost illeti meg.”

 A törvény az államelnöki kihirdetést követően lép hatályba.

Kapcsolódók

Kimaradt?