Kormányfőjelölés: péntekig küldhetik el álláspontjukat a felek az alkotmánybíróságnak

Február 14-ig, péntekig küldhetik el a felek álláspontjukat azzal a beadvánnyal kapcsolatban, amelyet hétfőn nyújtott be az alkotmánybírósághoz a szenátus és a képviselőház elnöke. A házelnökök szerint Ludovic Orban újabb miniszterelnök-jelölésével alkotmányos természetű jogi konfliktus alakult ki az államfő és a parlament között.

A beadvány tárgyalásának időpontjáról később rendelkeznek – közölte kedden a taláros testület.

Marcel Ciolacu képviselőházi elnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvivő elnöke hétfőn jelentette be, hogy az alkotmánybírósághoz fordul a Ludovic Orban újabb miniszterelnök-jelölése miatt Klaus Johannis államfő és a parlament között esetlegesen fennálló alkotmányos természetű jogi konfliktus ügyében.

A beadványban hangsúlyozzák, azáltal, hogy ismét Ludovic Orbant bízta meg kormányalakítással, az államfő elnöke semmibe vette a parlament döntését, mivel a törvényhozás bizalmatlansági indítvánnyal megvonta a bizalmat az Orban-kormánytól.

Az aláírók szerint Orban miniszterelnöki jelölése az alkotmány előírásaival is szembemegy, többek között sérti az intézmények közötti lojális együttműködés elvét.

(Nyitókép: Illusztráció | INQUAM Photos / Octav Gane)

Kapcsolódók

Kimaradt?