Hétfőn 47 törvénytervezetet fogadott el hallgatólagosan a szenátus

47 törvénytervezetet fogadott el hallgatólagosan a szenátus hétfői ülésén, többek között azt is, amelynek értelmében havi járulékban részesítenék azokat a nagyszülőket, akik unokáikra vigyáznak.

A 47 törvényjavaslat szenátusi vitájára megszabott határidő 2019. december 11-én, 13-án, 18-án, 26-án, illetve idén január 27-én, valamint február 4-én és 6-án járt le, és bár nagy részüket véleményezték a szakbizottságok, a tervezetek a kezdeményezők által benyújtott formában kerülnek a képviselőházhoz, amely döntő házként szavaz majd róluk.

Az egyik hallgatólagosan elfogadott tervezet értelmében anyagi támogatásba részesítenék a dolgozni visszatérő szülőket, hogy alkalmazhassanak dadust gyermekük mellé. Az így nyújtott támogatás összegét a család nettó jövedelmének függvényében szabják meg, de nem lehet több 150 eurónál gyermekenként.

Egy hasonló tartalmú, a 2010/111-es sürgősségi kormányrendeletet módosító törvényjavaslat havi járulékban részesítené azokat a nagyszülőket, akik unokáikra vigyáznak. A járulék összege megegyezne a szülők mielőbbi munkába állását ösztönző fizetéskiegészítés (stimulent de inserţie) összegével.

Ugyancsak hallgatólagosan fogadta el a szenátus azt a törvénytervezetet, amely különféle adókedvezményekben részesítené a külföldről hazatérő román állampolgárokat.

Egy másik elfogadott tervezet arról rendelkezik, hogy a polgári házasságkötést kertekben, parkokban, múzeumokban vagy más szabadtéri helyszíneken is meg lehet tartani.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?