FRISSÍTVE – Orban: a PSD-nek csak két lehetősége van

FRISSÍTVE: A Szociáldemokrata Pártnak (PSD) csak két lehetősége van: vagy beiktatja a liberális kormányt, vagy belemegy az előre hozott választásokba – állapította meg vasárnap este a B1 televízió műsorában Ludovic Orban miniszterelnök. A Nemzeti Liberális Párt vezetője azt is elmondta, hogy törvényhozóik jelenlétükkel biztosítják majd az ülés határozatképességét, de nem szavaznak majd.

Meglátása szerint az nagyon visszás lenne, ha szociáldemokraták beiktatnák azt a kormányt, amelyet bizalmatlansági indítvánnyal megbuktattak. Másrészt nehezen képzelhető el, hogy a PSD bojkottálná az új kormány beiktatásáról szóló parlamenti ülést, mert nagy lesz a társadalmi nyomás.

Orban megerősítette: hétfőn, miután a Nemzeti Liberális Párt (PNL) országos tanácsa jóváhagyja, közzéteszik az új kormány összetételét és a kiegészített kormányprogramot. A kormányfő értésre adta, hogy a miniszterek névsora valószínűleg megegyezik majd az előzőt kabinet lajstromával.

Nem szavazzák meg saját kormányukat

A PNL képviselői és szenátorai biztosítják a kvórumot a kormány beiktatásán, de nem szavaznak – jelentette ki Ludovic Orban.

A kormányfő szerint a liberális képviselők „megbízhatók”, így akár ellenszavazatot is leadhatnának, de „okosabb”, ha a padjaikban maradnak. Véleménye szerint fontos, hogy az ülésen legyen kvórum.

„Álláspontunk szerint Románia megfelelő kormányzása a jelenlegi parlamenttel nem biztosítható. A jelenlegi parlament gyakorlatilag a 2016 decemberében megválasztott parlament, és teljes mértékben ellentmond a választóállampolgárok mostani elvárásainak" – jelentette ki.

Hozzátette: amennyiben a hétfőn bemutatandó kormány nem kapja meg a parlamenti képviselők többségének szavazatát, Klaus Johannis államfő jogköre, hogy új miniszterelnököt jelöljön ki.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?