Ludovic Orban: hétfőn jelenik meg az új kormány a parlament előtt


-A A+

Hétfőn jelenik meg az új kormány a parlament előtt az aktualizált kormányprogrammal – jelentette be pénteken Ludovic Orban megbízott miniszterelnök.

Orban közölte: hétfőn délelőtt a Nemzeti Liberális Párt (PNL) országos politikai tanácsának jóváhagyását kéri majd az új kormánytagokhoz és a módosított kormányprogramhoz. A megbízott miniszterelnök azt mondta: szeretné elkerülni a Szociáldemokrata Párt (PSD) által tervezett „eljárási bojkottot”.

Amikor arról a lehetőségről kérdezték, hogy a parlament esetleg elutasítja a kormány beiktatását, azt válaszolta: „Ez előfeltétele az előre hozott választások kiírásának”, amely „megszabadíthatná” Romániát attól a „retrográd, konzervatív és reformellenes többségtől”, amely most fogva tartja.

A parlamentnek 60 napon belül két kormányt kell elutasítania ahhoz, hogy előre hozott választásokat lehessen szervezni. „A Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselői arra kaptak felhatalmazást, hogy vegyenek részt a plenáris ülésen, de ne szavazzanak a kormány beiktatására, hogy feloszlatható legyen a parlament, mert egyébként nem lehet előre hozott választásokat kiírni” – magyarázta Orban.

Emlékeztetett: a parlamentnek 15 napon belül kell összeülnie, hogy a kormány beiktatásáról szavazzon, azt követően, hogy a kabinet tagjait és a kormányprogramot bemutatták a parlamentben. Orban arról biztosított, hogy „Románia jó kezekben van” a felmerülő problémákat „gyorsan és nagy szakértelemmel” oldják meg.

(Címlapfotó forrása: Inquam Photos / George Călin)
EZT OLVASTA MÁR?

X