Állami ellenőr a sepsiszentgyörgyi autonómiatanácskozáson

Sepsiszentgyörgyön tájékozódott csütörtökön a hét eleje óta zajló autonómia-műhelymunka kapcsán a programhoz EU-támogatást folyósító bukaresti ügynökség képviselője - tájékoztatta az MTI-t Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Önkormányzat elnöke.

Tamás Sándor elmondta, az oktatásügyi tárca keretében működő ügynökség képviselője az Antena 3 hírtelevízió bejelentése alapján szállt ki a helyszínre. A hírtelevízió azt kifogásolta, hogy politikai célra használják fel az Európai Unió Élethosszig tartó tanulás programja keretében oktatási célra nyújtott támogatását.

A Kovászna megyei önkormányzat elnöke elmondta, az ügynökség képviselője kizárólag a program technikai részleteit ellenőrizte, tartalmi kérdésekkel nem foglalkozott. "Mi nem árultunk zsákbamacskát. Az Európai Autonómiák a gyakorlatban című, és az autonómiákkal foglalkozó műhelymunkára kértük és kaptuk a 14 ezer eurós támogatást. A pályázatban napra lebontva megírtuk a foglalkozások tematikáját" - jelentette ki Tamás Sándor.

Az önkormányzati vezető úgy vélte, "nincsen rendben az", hogy a támogatás nem rendeltetésszerű felhasználásával gyanúsítják a Kovászna Megyei Tanácsot, ezért hétfőn mind Victor Ponta miniszterelnököt, mind pedig az Európai Bizottságot tájékoztatja a történtekről.

A péntekig tartó rendezvényen dél-tiroli, finnországi, felvidéki, törökországi és hazai résztvevők értekeznek az önrendelkezésről. A műhelymunka témái között szerepel a regionális identitás, az autonómiaformák, a multikulturalitás turisztikai vonzatai, a kisebbségi jogok, illetve a területi autonómia pénzügyi szempontjai.  A rendezvény az Európa különböző országaiból érkezett, illetve a bukaresti Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalát és a kolozsvári Kisebbségkutató Intézetet képviselő fiatal kutatók továbbképzésére szánták.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?