Az államfő ismét Ludovic Orbant kéri fel kormányalakításra

Klaus Johannis államfő újabb kormányalakítási megbízást adott csütörtökön Ludovic Orbannak, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökének, miután a parlament előző nap megvonta az általa vezetett kisebbségi PNL-kormánytól a bizalmat.

Az elnök leszögezte: az év végén esedékes parlamenti választások előrehozását szeretné ezzel előidézni, arra számít, hogy a parlament 60 napon belül két egymást követő miniszterelnök-jelöltjét is elutasítja, és így lehetőség nyílik a törvényhozás feloszlatására. A kormányalakítási egyeztetések alkalmával a legnagyobb frakcióval rendelkező, tavaly ősszel ellenzékbe került Szociáldemokrata Párt (PSD) azt állította, hogy parlamenti többséget hozott létre a szintén a Pro Romania párttal, ám Johannis elutasította jelöltjüket, Remus Pricopie volt oktatási minisztert.

"Az előre hozott választások híve vagyok, és ezt elmondtam a pártok képviselőinek is (...). Természetesen megértem, hogy a legtöbb pártnak belső megbeszélésekre van szüksége, hogy e tekintetben döntést hozzon. Remélem, hogy ez hamarosan megtörténik. De azt gondolom, hogy addig megtehetjük a következő lépést. A következő nagyon konkrét lépés az én részemről egy új kormány létrehozásáért felelős személy kinevezése. Miután egyeztettem valamennyi parlamenti párttal, Ludovic Orbant bízom meg egy új kormány alakításával" - jelentette be az elnök a Cotroceni-palotában adott nyilatkozatában.

Az államfő szerint a PNL reformokat akar, javaslatokat tett a választási jogszabályok, a gazdasági és társadalmi folyamatok javítására. Emellett ki szerette volna javítani a PSD kormányai által elkövetett hibákat. Emlékeztetett, hogy a PSD-nek még mindig nagyon sok törvényhozója van, akik ellenzi ezeket a változásokat. "Tehát egyik felől van egy olyan kormány, amely mozgatni akarja a dolgokat, másfelől ott a PSD, amely meg akarja állítani a dolgokat"- mondta Klaus Johannis.

Az államfő a reformokkísérletekre példaként hozta fel, hogy az Orban-kabinet megkísérelt javítani a választási törvényen a kétfordulós polgármester-választás bevezetésével. "A PSD ezt nem akarta, benyújtott egy bizalmatlansági indítványt, amit tegnap elfogadott a parlament, ezért ma konzultációkat folytattunk" - magyarázta.

 

A kormányalakítással megbízott Ludovic Orbannak tíz napon belül a parlament elé kell járulnia, hogy bizalmat kérjen az új kormány névsora és programja számára. Orban már az elnöki hivatalban lezajlott egyeztetések után bejelentette: ha megkapja a kormányalakítási felkérést, a PNL nem fogja megszavazni saját kormánya beiktatását. Az előrehozott választásokat kiprovokálni szándékozó államfő korábbi nyilatkozataiban utalt már arra, hogy másodszor is Orbant fogja jelölni a kormányfői posztra, ha a parlament elutasítja a második Orban-kormány beiktatását.

A PSD hétfőn dönt a válaszlépéseiről

Marcel Ciolacu szociáldemokrata házelnök, a PSD ideiglenes elnöke hétfőre hívta össze a párt végrehajtó bizottságát: várhatóan ekkor alakítják ki álláspontjukat az előre hozott választások kiprovokálását célzó, az országban mindeddig példátlan kísérlettel kapcsolatban. A politikus szerint azáltal, hogy ismét Ludovic Orbant bízta meg kormányalakítással, Klaus Johannis államfő egy elhúzódó politikai válság mellett döntött. 

 

"Johannis államfő bejelentése nem lep meg senkit. Sajnos egy elhúzódó politikai válság mellett döntött. Feltételezem, hogy a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) együtt majd viselik e döntés költségeit is. Ami pedig a reformokat illeti, Klaus Johannis figyelmen kívül hagy egy rendkívül fontos körülményt: nem hajthatsz végre reformokat a törvény és a demokratikus szabályok megsértésével, nem hajthatsz végre 'reformokat' a románok egészségéhez való jogának kárára. Az egészségügyi reform nagyon jó példa: sürgősségi kormányrendelet, közvita és átláthatóság nélkül, amelyet olyan személyek kezdeményeznek, akik egyértelmű összeférhetetlenségi állapotban vannak"- írta Ciolacu a Facebook-oldalán.

Politikai elemzők elhúzódó válságra számítanak, ugyanis azt valószínűsítik, hogy a PSD minden lehetséges kérdésben alkotmányossági óvást emel, illetve időhúzásra játszik majd a miniszterjelöltek bizottsági meghallgatása alkalmával, és az új kormányról szóló bizalmi szavazás parlamenti időzítésénél. Az sem kizárt, hogy a PSD-nek sikerül egy olyan parlamenti többséget kialakítania, amely távolmaradásával határozatképtelenné teszi a törvényhozást az beütemezett bizalmi szavazások alkalmával.

Kapcsolódók

Kimaradt?