Kormányalakítás: az RMDSZ nem fogja támogatni a PSD miniszterelnök-jelöltjét

Kelemen Hunor szövetségi elnök azt nyilatkozta csütörtökön, a Cotroceni-palotában zajló kormányalakítási tárgyalásokat követően, hogy az RMDSZ nem javasolt miniszterelnök-jelöltet az államfőnek, és nem fogja támogatni a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltjét.

Kelemen kifejtette: az RMDSZ törvényhozói azért szavazták meg a PSD által kezdeményezett bizalmatlansági indítványt, mert ezzel akarták megakadályozni a kétfordulós polgármester-választás bevezetését. Szavazatukkal nem egy másik politikai projektet támogattak - szögezte le az RMDSZ elnöke.

„Az államfőnek elmondtuk, hogy mi továbbra is szükségesnek tartjuk az előre hozott választást, ám abban a formában, ahogy azt a PNL sürgősségi kormányrendelete szabályozná, aggályos és alkotmányellenes” - mondta Kelemen. Beszámolója szerint azt is megemlítette Klaus Johannisnak, hogy ha megjelenik a Hivatalos Közlönyben a választási rendszert módosító, kedd este elfogadott sürgősségi kormányrendelet, a Nép Ügyvédjének meg kell támadnia azt az alkotmánybíróságon.

„Ludovic Orban kormánya a sürgősségi kormányrendelettel módosítana a megyei körzetekre osztott választási rendszeren is, így a polgárok - függetlenül attól, hogy hova szól a lakcímük - bármelyik megyei listára szavazhatnak. Ha például Kolozsváron százezer egyetemista szavazna pótlistára, a szavazatuk eltorzítaná a Kolozs megyei eredményeket”' - érvelt az RMDSZ elnöke.

A politikus kifejtette: véleménye szerint szembemenne az alkotmány előírásaival, ha egy napon tartanák az előre hozott választásokat és a helyhatósági választásokat. Úgy vélekedett: az előre hozott választásokat leghamarabb július 5-én lehetne megtartani.

Kapcsolódók

Kimaradt?