Kormányalakítás: a PNL előre hozott választásokat szeretne

Az államfővel tartott csütörtöki konzultáción a Nemzeti Liberális Párt (PNL) küldöttsége az előre hozott választások feltételeinek megteremtése mellett foglalt állást - számolt be a Cotroceni-palotából való távozásakor Ludovic Orban, a PNL elnöke.

A politikus megerősítette, hogy a párt országos tanácsának döntése értelmében ismét őt javasolják a miniszterelnöki tisztségbe, ugyanakkor közölték az államfővel, hogy támogatják az előre hozott választásokat lehetővé tevő feltételek megteremtését.

„Romániának jó kormányzásra van szüksége. Romániának egy valóban reprezentatív parlamentre van szüksége, amelyet becsületes és hozzáértő emberek alkotnak, akik a közérdeket szolgálják, akik valóban a román állampolgárok érdekeit, céljait és vágyait képviselik. Romániának olyan parlamentre van szüksége, amely hűen tükrözi a román állampolgárok jelenlegi opcióit, és amely stabil többség kialakítására képes, így támogatni tudja a kormányt, lehetővé téve, hogy az gyorsabb ütemben valósítsa meg a Románia megreformálását, modernizálását és fejlődését célzó intézkedéseket” - szögezte le a PNL elnöke.

 

Orban elmondta, a PNL országos tanácsának ülésén arról is döntöttek, hogy a párt törvényhozói részt vesznek ugyan a kormány beiktatásáról döntő parlamenti szavazáson, de nem szavazzák meg azt, hogy ezzel kieszközöljék a parlament feloszlatását és az előre hozott választások kiírását. Ezzel kapcsolatban közös stratégia kiépítését kezdeményezik a partnerpártokkal - tájékoztatott Ludovic Orban.

A leváltott miniszterelnök úgy nyilatkozott, nagyon elégedett volt kabinetjével, és amennyiben az államfő őt kéri fel kormányalakításra, várhatóan ugyanazt a csapatot fogja javasolni a tárcák élére. A miniszterek névsoráról és a kormányprogramról hétfőn határoz a PNL végrehajtó bizottsága, előbb azonban meg kell várniuk Klaus Johannis államfő döntését.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?