FRISSÍTVE - Klaus Johannis megerősítette: előre hozott választásokat akar

FRISSÍTVE - Klaus Johannis szerint mielőbb lehetőséget kell teremteni arra, hogy a polgárok a reformok mellett elkötelezett új parlamentet válasszanak.

Az államfő azerda esti sajótnyilatkozatában arra reagált, hogy a szociáldemokrata ellenzék köré szerveződött parlamenti többség megvonta a bizalmat Ludovic Orban kisebbségi kormányától.

Johannis szerint a rendkívüli szimpátiának örvendő Nemzeti Liberális Párt (PNL) három hónapja kormányzásra vállalkozó kormánya "lelkesen" dolgozott Románia rendbetételén, de a kormányzás elvesztése miatt frusztrált Szociáldemokrata Párt (PSD) akadályozza a PNL reformtörekvéseit. "A PSD nem akar reformokat, vissza akar térni a hatalomba. A vörös bárók vissza akarnak térni a közpénzek csapjához" - jelentette ki az államfő.

Johannis bejelentette: csütörtökön egyeztetni fog a parlamenti pártokkal egy új kormány megalakításáról. Úgy értékelte: a románok a tavalyi európai  parlamenti- és elnökválasztás alakalmával egyértelművé tették, hogy "elegük van a PSD-ből", ezért az év végén esedékes parlamenti választások előre hozását javasolja a pártoknak. Ha ezzel nem értenek egyet, ismét a Nemzeti Liberális Pártra (PNL) fogja bízni a kormány megalakítását - szögezte le az államfő.

A Ludovic Orban-vezette kormány ügyvivőként, korlátozott jogkörökkel folytatja működését az új kormány beiktatásáig. Az államfő szerint nincs ok aggodalomra: az ő személye a garancia arra, hogy az állami intézmények megbízhatóan fognak működni tovább.

Akkor lehet feloszlatni a parlamentet és előrehozott választásokat rendezni, ha a kormány bukását vagy lemondását követően a törvényhozás két egymást követő alkalommal leszavazza az államfő miniszterelnök-jelöltjét.

Kapcsolódók

Kimaradt?